Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Завръщането на визона" – нов роман на Божана Апостолова

"Държах да е роман за любовта, безпощаден е, защото не спестявам истината"

Снимка: БГНЕС

Днес на книжния пазар излезе новият роман на Божана Апостолова „Завръщането на визона“. Тя има вече 30 книги. Носител е на почти всички отличия, включително и на най-високия орден „Стара планина“ - Първа степен.

„Три жени, свързани от детството, на върха на зрелостта си се събират в родния Пловдив и обръщат поглед назад", разказа в интервю за "Нещо повече" Божана Апостолова.

„Въпросите са важни за всеки от нас. Кой е по-добрият учител – разумът или сърцето? Аз бих казала, че е комбинация. Но героините ми вървят по различни пътища. Нито една не комбинира разума и сърцето“. 

„Много важен въпрос е успяваме ли да запазим детските мечти в съсипията на реалността. Главната героиня Невена върви само след сърцето. Дона е емигрантка в Норвегия. А аз съм детето, израсло на улицата, което само прави живота си. Не съм разказвала само за себе си, но онези, които прочетоха романа, ме разпознаха в Благовеста. Художникът Иво Рафаилов също го каза. Исках този път да дам шанс на млад човек. На корицата буквите на Иво са толкова ситни, че трябва да се вгледаш, за да разчетеш името на автора“, каза писателката.

На въпрос за оценките, че романът е безпощаден, Апостолова отговори, че никога не спестява истината.

„Развързвам възела докрай. Освобождавам душата да литне. Безпощадността на разказа предизвиква смях понякога, друг път разплаква. Когато човек не спестява истината, е безпощаден и към себе си, и към другите. Мой колега казва, че това е най-доброто, което съм написала. Държах да е роман за любовта на базата на детайли от живия живот, които го правят плътен, съпричастен. За мен никога не е бил важен толкова сюжетът, колкото стилът. Надявам се всичката ми житейска болка да бъде излекувана от хората, които ще кажат: „Браво, хубав роман!“.

Цялото интервю с Божана Апостолова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48
Национален музей „Борис Христов“

Фестивалът "Борис Христов" чества две важни годишнини

През 2024-тa честваме 110 години от рождението на незабравимия български бас Борис Христов, а фестивалът, който носи неговото име, закръгля своите две десетилетия. Организатор и домакин на събитието е Националният музей "Борис Христов" - софийският дом на големия артист. Именно в това издание, което ознаменува двете кръгли годишнини, форумът..

публикувано на 10.05.24 в 17:01
Яйце от крава, мляко от кокошка - изложба

В Художествена галерия - Добрич откриха изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка"

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията,..

публикувано на 10.05.24 в 16:19
Стоян Радев

Стоян Радев: Да обичаш е умение, което придобива се с търпение

Тази вечер – 10.05, от 19 часа в Столичния куклен театър е премиерата на "И ние играем Ромео и Жулиета". Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. "Идеята на Камен Асенов, който е актьор в Кукления театър, беше да тръгнем от там, че има вражда между  драматичните и куклените актьори. Това е находчиво хрумване, през което навлизаме в шекспировата..

публикувано на 10.05.24 в 15:48
Димитър Карамфилов и Константин Костов (от ляво на дясно)

"Джаз концерт по Мусоргски" на Константин Костов и Димитър Карамфилов на 12 май

В края на 19 век в изкуството се заражда ново направление - така нареченият реализъм . Постепенно Европа започва да излиза от романтичните украси в произведенията на изкуството и в него път си проправят обективизмът и истинската картина на действителността. Може би това е естествен процес, в който изкуството се развива – през замечтания поглед и..

публикувано на 10.05.24 в 14:52
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието ѝ е популярният врачански израз - "И те така, те". Представянето на книгата събра много хора в градското читалище.  "Аз се изправих срещу нещастието, дадено ми от природата и човешка грешка, за да го..

публикувано на 10.05.24 в 14:30
проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов. Дългогодишен солист, хореограф и педагог, той е създател е на повече от 80 балетни постановки и автор на балетните фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските театри. Проф. Петър Луканов е роден през 1931 г. в село Брусарци, област Монтана...

публикувано на 10.05.24 в 13:50