Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков: Сега 1/3 от депутатите са избрани с преференции, а с новите правила щяха да са 0

БСП работи по жалба до Конституционния съд заради Изборния кодекс

Крум Зарков
Снимка: Светослава Кузманова

В този парламент има четири партии, които работят в сговор и една – БСП, която се опитва да се противопоставя всеки път, когато счита, че нещо не е наред“, каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и член на правната комисия в НС Крум Зарков в предаването „Неделя 150“.

След като в „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Хамид Хамид от ДПС отхвърли твърденията, че партията му е стратегически партньор на управляващите, защото е подкрепила промените в Изборния кодекс за вдигане на прага на преференциалния вот и попита дали БСП е партньор на управляващите, защото и нейни предложения за промени са били приети, Зарков коментира пред БНР: 

„Сравнението между протокола – втория екземпляр, и практическата отмяна, невъзможността на преференцията да изпълни своята роля, нямат база за сравнение. Предложението ни е важно и се радвам, че го подкрепиха всички партии – става дума за това да няма втори оригинал, който може да се подпише на празно сутринта от всички членове на Избирателната комисия и след това да няма никакво значение какво се случва в урната, но това е само един елемент, който се опитва да преодолее безобразния понякога политически и процес в изборния ден. Големият въпрос обаче въобще не е това!“.

По време на дебата е проличало, че „в този парламент има четири партии, които работят в сговор и една – БСП, която се опитва да се противопоставя всеки път, когато счита, че нещо не е наред“, каза Зарков.

„Ако целият изборен процес е по съществото си делегитимиран, от това няма да спечели никой“, допълни той и уточни, че когато гражданите се чувстват обезсърчени, много от тях просто не отиват до урните:

„Ако продължаваме да се правим на глухи, системата ще бъде пометена и то не е изборната система, а нещо по-важно – парламентарната. Смея да твърдя, че в българските условия парламентаризмът е последен репер на политическата свобода и ние ще го загубим, хитрувайки непрекъснато“.

„Листите не са застраховани от корпоративно влияние“, категоричен е Зарков. По темата за преференциалния вот той влезе в задочен спор с Хамид Хамид от ДПС, нарекъл „меншевизъм“ хипотезата, че 7% от избирателите на една партия могат с преференциите си да преодолеят волята на 93%. Социалистът изтъкна:

„Никой не пречи на първия, втория, третия също да води преференциална кампания, за да се с получи състезание както с опонентите, така и вътре в самата листа. Тоест с времето, с налагането на тази практика, целият изборен процес би трябвало да стане и ще стане много по-състезателен и оттам, би трябвало, много по-честен.

От 5 години преференцията печели популярност, тъй като „успява да намери онзи баланс, който хората търсят, за да може техният вот да има тежест“, изтъкна политикът:

"В момента почти 1/3 от народните представители са избрани преференциално. Ако важаха правилата, които гласувахме тази седмица, тогава днес щеше да има 0 преференциално избрани народни представители. Така че сега да обясняват, че всъщност това не е отмяна, а нов праг, е абсолютно несериозно. Нито в европейската листа някой би могъл да я пренареди със сегашния праг. В заключение, това е поправка, която е в интерес на партийно централизиране на процеса, така че съответните централи да могат да държат в ръката си процеса от началото докрая, включително тези от тях, които обичат корпоративните влияния“.

БСП е против изцяло мажоритарен вот с 240 народни представители, защото създаването на 240 малки избирателни района би създало предпоставки с малко влияние да се оказват големи резултати, обясни Зарков. Той подчерта и важността на това ЦИК да бъде сменена след изтичане на мандата ѝ:

„Предстои тежка изборна година със съмнения, които хвърчат отвсякъде – от международни намеси, през намеси в Изборния, от хибридни войни до преференции. Искаме поне един от въпросите – основната, така наречена "професионална, постоянно действаща администрация" да бъде законна и легитимна. Дори да считаме, че не трябва промяна в този ЦИК, можем да го направим по правилата и да преизберем сега действащата. Обратното – да я оставите в едно висящо положение, обезсмисля основната цел на един мандат – да гарантира независимост на този орган дори от тези, които го назначават, тъй като е защитен в рамките на този мандат да не бъде закачан, а след този мандат да бъде променен“.

БСП работи по своя жалба до Конституционния съд по отношение на Изборния кодекс, изтъкна Зарков:

„Освен това ще сезираме Венецианската комисия за всичките промени, които са правени и други международни организации, които наблюдават политическите процеси в България. Днес имаме Национален съвет, на който ще обсъждаме случилото се в парламента. БСП просто няма да остави тези неща да се оттекат така“.

На Националния съвет трябва да се реши и коалиционната политика на партията.

„Към БСП има сериозен интерес както от политически, така е от неправителствени формирования“, увери депутатът, според когото от две години нито една реформа в страната не се е случила. 

Интервюто на Диана Янкулова с Крум Зарков можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07