Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ - София прави епидемиологично проследяване в кв. "Христо Ботев"

Снимка: БГНЕС, архив

Регионалната здравна инспекция в София прави днес епидемиологично проследяване в квартал „Христо Ботев“ заради последните съобщения за нови случаи на заболели от морбили, а личните лекари издирват неимунизираните лица.

„Това е проследяване. Това е един доста тежък труд. Когато имаш един болен, когато го намериш, ти трябва да видиш всичките му контакти, роднини, къде е ходил, какво е правил, от там нататък се създава едно „дърво“ на контактите, които те привикват, изследват и наблюдават“, заяви заместник здравният министър Бойко Пенков.

95 на сто е ваксиналното покритие на децата у нас, коментира още Пенков.

Освен в квартал „Христо Ботев“ по инициатива на Столичната община, в четирите общински многопрофилни болници - Първа, Втора, Четвърта и Пета, от 21 февруари ще бъдат отворени кабинети за поставяне на ваксини на желаещите. Те ще бъдат безплатни. 

Утре един мобилен екип на РЗИ-София ще ваксинира деца между 13-месечна и 18-години възраст в кв. „Христо Ботев срещу морбили, съобщават от Министерство на здравеопазването. Вчера в квартала бяха установени три нови случая на морбили.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Медици: Децата от ромските квартали на Пазарджик са имунизирани срещу морбили

В районите на Пазарджик с преобладаващо малцинствено население, няма деца, които да не са ваксинирани срещу морбили, съобщиха медици.  Постоянно живеещите в ромските квартали деца са имунизирани почти на 100% Проблемът е при децата, чиито родители..

публикувано на 19.02.19 в 09:57

Нови случаи на морбили в страната

Здравното министерство съобщи за нови 6 случая на морбили в страната. Потвърдените до момента случаи на заразени с морбили са вече общо 27. Заразени са 19-годишна жена и 2-годишното ѝ дете от столичния квартал "Христо Ботев" и 9-месечно бебе от село..

обновено на 18.02.19 в 22:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов. Петков поясни, че  това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен за заместник - кмет Маринов...

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите..

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48