Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилци искат затягане на режима за заведенията

| обновено на 19.02.19 в 19:31
Снимка: БГНЕС

Граждани на Кюстендил искат затягане на режима за заведенията в града - работно време, контрол срещу произшествия, достъп на криминално проявени лица. Това обяви на пресконференция днес кметът на Кюстендил Петър Паунов. В брифинга участва и областният управител Виктор Янев.

Призивът идва след масовото сбиване в неделя сутринта, при което беше убит 35-годишният Валери Дъбов, а петима души бяха ранени. Погребението на Дъбова е утре.

„180 са охранителните камери за видеонаблюдение в града и се следи едва ли не всеки преминаващ“, заяви Паунов. Той припомни, че преди десет години е имало общинска наредба пред всяка дискотека да има патрулна кола на полицията и линейка. Това било приложено за известно време, но след това собственици на заведения по съдебен ред премахнали тази мярка.

„Снощи нашите съграждани ме помолиха за затягане на режима в заведенията. Ще го подложим на много сериозно обществено обсъждане. Предстоят ни срещи и със собственици на заведения, както и с професионалното ръководство на МВР, за да се обсъдят мерките, но ще очаквам много сериозен обществен отзвук, защото знаете, когато община Кюстендил и общински съвет Кюстендил гласуваха предложение пред всяко заведение да има линейка и патрулка, тогава се твърдеше, че репресираме бизнеса и по жалба на търговците, съдът отмени тези разпоредби“, каза градоначалникът.
И кметът и областният управител Виктор Янев са категорични, че масовото сбиване пред заведение в центъра на града в неделната утрин е изцяло битов конфликт.
„Кюстендил не е град на криминално проявени лица, също Кюстендил не е град, в който има етническо напрежение. Определени групи от криминалния контингент се опитват да създават подобно усещане, за да всяват страх, най-вече в ромския квартал“.
Няколкостотин жители на града излязоха на бдение по арката до пл. Велбъжд, за да изразят своите искания. Те почетоха с едноминутно мълчание паметта на Валери Дъбов, който ще бъде погребан утре.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Обвиненият Алекс И.

Обвиниха 19-годишен ром за убийството в Кюстендил

Обвинение е повдигнато срещу 19-годишния Алекс И. за убийството на 35-годишния Валери Дъбов, както и за  опит за убийство на повече от едно лице. Това съобщи днес за БНР говорителят на окръжна прокуратура в Кюстендил Мариана Сиракова. Той е..

публикувано на 19.02.19 в 12:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комисията по отбрана подкрепи промени в договора за първите 8 изтребителя Ф-16

Комисията по отбрана подкрепи на второ четене промените в договора за първите 8 изтребителя Ф-16.   Договорът ще коригира срокове за осигуряване на съответните компоненти. Актуализира се и графикът за доставка на самолетите.  Промените не засягат..

публикувано на 30.04.24 в 14:01
Атанас Запрянов

Обмисля се изискване за военно обучение за някои категории държавни служители

Възможно е за някои категории държавни служители, заети в сферата на сигурността, да бъде въведено изискването да имат военно обучение, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той беше категоричен, че не става въпрос за връщане на..

публикувано на 30.04.24 в 14:00

ГЕРБ - 70, ПП-ДБ - 50, ДПС и Възраждане по 40 и БСП - 20

ГЕРБ ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПС и Възраждане с по 40, БСП – 20 и остатъкът до 240 ще го поеме Солидарна България , а вероятно с още някоя партия. Тази прогноза направи проф. Марин Русев, преподавател по политическа география,..

публикувано на 30.04.24 в 13:55
Никола Минчев

По казуса с "Да запазим Корал" Никола Минчев мисли, че може да има и "грешка с бланки"

Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев обяви, че не е замесен в казуса "Да запазим Корал“. Той допълни, че не е участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органите на сдружението. „По никакъв начин не съм участвал в отписването на Кирил..

публикувано на 30.04.24 в 13:52
Инцидентът най-вероятно не е терористичен.

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро, има ранени

Британската полиция арестува мъж, въоръжен с меч, след съобщения за хора, които са били намушкани в североизточен Лондон, предаде Ройтерс. 36-годишният мъж е арестуван, след като полицията е била извикана заради превозно средство, което се е..

публикувано на 30.04.24 в 13:49
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Ако Борисов и Пеевски направят мнозинство, ще има пак крадене и всякакъв вид терор

Хората трябва да си задават въпроса "КОЙ - с три главни букви - стои отзад?", за да няма после излъгани, объркани, извиняващи се и т.н. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от "Левицата!". По думите ѝ във всяка..

публикувано на 30.04.24 в 13:49
Соня Ганева, секретар на община Плевен

Община Плевен ще осигури видеонаблюдение и видеозапис на повторното преброяване на бюлетините

Община Плевен ще осигури видеонаблюдение и видеозапис на повторното преброяване на бюлетините от избора за Общински съвет. То ще бъде монтирано до 20 май, когато ще се възобнови процесът. Причина за прекъсване на броенето на бюлетините са..

публикувано на 30.04.24 в 13:39