Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румена Филипова: Значителна е руската пропаганда в Черноморския регион

Илюстрация към доклада, показваща руското влияние върху медиите в България.

Разпространението на руската пропаганда в страните от Черноморския регион е доста значително, заяви днес пред БНР Румена Филипова, участник в проучване по темата, инициирано от Центъра за изследване на демокрацията.

В предаването „Хоризонт до обед“ тя синтезира изводи, които се отнасят за 5 страни от региона - България, Украйна, Молдова, Грузия и Армения в периода 2015-2017 г. Проучването проследило отношението към три теми: войната в Сирия, руската намеса в избори по света и енергийни въпроси, като са анализирани по 3 онлайн проруски медии за новини във всяка от страните.

„Основният извод е, че моделите на собственост, на икономически обвързаности и на формални или неформални политически връзки на тези онлайн медии с проруски кръгове или интереси са пропорционални на начините на представяне на руската пропаганда“, каза Румена Филипова.

Тя обясни, че медиите за изследване са подбрани да бъдат с различна степен на отдалеченост от руски кръгове и интереси. Първо това са всекидневници с широка аудитория, в които открито не се декларират зависимости от руски кръгове, но индиректно съществуват. Вторият тип са медии с по-малък - регионален или секторен обсег, но с изразени връзки с руски интереси. И третият – медии с руски произход, т.е. превеждани от руски. За България са избрани в. „Труд“, в. „Земя“ и „Русия днес“.

Филипова каза, че са открити много сходства в посланията на различните типове медии, но има и разлики.

„Сходни са посланията и начините на изразяване… Например за войната в Сирия това е, че Русия е единствената легитимно присъстваща външна сила в страната, защото е поканена от президента Башар ал Асад, че тя единствено може да постигне дипломатическо решение, че военните ѝ възможности са повече от тези на Запада, че се справя с терористите, а Западът е обвинен в сътрудничество с тях“, каза тя, като отбеляза, че основният лайтмотив е, че Вашингтон трябва да преговаря с Москва на равни начала.

Изследването открило освен предаване на пропагандните послания от Кремъл, близка стилистика, включваща емоционално и сензационно представяне на новините. „Въздейства се върху сантимента на читателя, което е в ущърб на безпристрастното представяне“, каза Филипова.

Тя се съгласи, че може да се говори за еднотипност в представянето на Запада като лош, а на Русия като добра във всичките 5 изследвани страни.

Открихме важна тенденция в стила на позоваванията, цитиранията, авторствата. Във всички страни има предимно цитиране на руски информационни агенции, обширно се представят позициите на руски държавни и политически лица, авторите на статиите са с предимно проруски виждания или руски произход.

Изследването показва още, че в наблюдаваните български медии е най-високо използването (над 50%) на руски официални и неофициални източници в сравнение с другите страни.

Влиянието и дълбочината на разпространението на руската пропаганда в Молдова и Армения е още по-сериозна, каза Филипова, която е работила в Център „Карнеги“ в Москва, в полския Институт по международни отношения и влиятелния британски мозъчен тръст „Чатъм хаус“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Само с гласовете на депутатите консерватори от управляващата партия в Гърция „Нова демокрация“ правителството на Кириакос Мицотакис получи вот на доверие.  След три дни остри дебати в парламента оцеля правителството на Мицотакис беше подкрепено със 159 гласа от 300-членния парламент. Цялата опозиция гласува за сваляне на доверието от кабинета...

публикувано на 29.03.24 в 01:40

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10