Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия одобри правилата за избор на нова ЦИК

Депутатите отложиха обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс

| обновено на 20.02.19 в 17:02
Снимка: БГНЕС

В отсъствието на БСП парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъде избран новият състав на Централната избирателна комисия. Очаква се това да стане малко преди 21 март, когато изтича мандатът на настоящата ЦИК. 

Съгласно приетите текстове, предложенията за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и от парламентарните групи. Предложения могат да отправят също партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията по правни въпроси в открито заседание, излъчвано в реално време на интернет страницата на законодателния орган. 

Парламентарната правна комисия отложи обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които връщат стария модел на преференциално гласуване. На заседанието не присъстваха депутатите от БСП. 

Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни оттеглянето на точката с думите, че "било добре институционално да се изчака становището на президентската администрация".

В края на миналата работна седмица ГЕРБ подкрепи ДПС за вдигане на прага на преференцията. Последваха силно критични коментари, че се посяга на вече дадени права, критики от президента с намек за вето, а БСП обяви, че бойкотира работата на парламента. Затова в началото на тази седмица премиерът Бойко Борисов нареди старото положение да бъде върнато. 

Данаил Кирилов и депутатите от ГЕРБ веднага внесоха предложение за промяна на все още невлезлите в сила промени в Изборния кодекс, но днес стана ясно, че ще се чака президентското решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов: Омбудсманът вероятно търси вълната на публиката, сезирайки КС за Изборния кодекс

Предстоят два коренно различни вида избори като технология, като мандати, като специфика, така че бе редно законодателят да вземе становище по въпроса за съотношението вътре при формиране на преференциалната тежест. Така председателят на правната..

публикувано на 17.02.19 в 12:44
Президентът Румен Радев бе посрещнат на площад „Свобода“ в Хасково от почетен караул.

Президентът Радев обмисля налагане на вето на приетия Изборен кодекс

Президентът Румен Радев обяви днес в Хасково, че ще реши дали да наложи вето на приетия изборен кодекс, когато документът стигне до президентството. „Категорично мнение ще има, когато дойде при мен законът, ще го разгледам подробно и тогава ще реша..

обновено на 15.02.19 в 18:56

Нинова: Управляващите продължават да продуцират правни абсурди

Управляващите продължават да продуцират правни абсурди и с днешното решение на парламентарната комисия по правни въпроси. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова: „Нищо не коментирам, преди да изтекат поне няколко часа от последната им приумица. 26..

публикувано на 20.02.19 в 16:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Делин: Велоалеята по "Патриарха" ще свързва в мрежа още 7

Седем велоалеи ще свързва новото трасе за велосипедисти по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и ще се бъдат в мрежа. Това обясни в интервю пред БНР Иво Делин от Велоеволюция. "Най-актуалната и противоречива е тази велоалея по "Патриарх..

публикувано на 07.05.24 в 13:00
ГЕРБ-СДС се регистрира в ЦИК с водач Росен Желязков

ГЕРБ-СДС се регистрира за евроизборите: Води Росен Желязков, без Мария Габриел

ГЕРБ-СДС регистрира листата си за предстоящите евроизбори в ЦИК. Водач е бившият председател на 49-то Народно събрание Росен Желязков. Останалите места в листата заемат евродепутатите, както следва: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева..

публикувано на 07.05.24 в 12:59

Путин положи клетва за нов президентски мандат

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов 6-годишен президентски мандат. "Заклевам се при изпълнението на правомощията на президента на Руската федерация да зачитам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и..

публикувано на 07.05.24 в 12:48

Ваня Григорова начело на листата на "Солидарна България" за евровота

Ваня Григорова ще води листите на "Солидарна България" за европейските избори и в 25 МИР - София в битката за националния парламент. Днес от формацията регистрираха листите си в ЦИК и в районните избирателни комисии. "ЛЕВИЦАТА“ регистрира..

публикувано на 07.05.24 в 12:27
Мартина Бозукова

Мартина Бозукова: Скандалът ще бъде катализатор за ускрояване на процедурите по изграждане на детска болница

Този скандал ще изиграе ролята на катализатор за ускрояване на процедурите по изграждане на национална детска болница. Такава прогноза направи пред БНР Мартина Бозукова, журналист от Mediapool. Вчера служебният премиер обяви, че    ще изпрати на..

публикувано на 07.05.24 в 12:14

Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписват утре президентите на двете страни в рамките на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Баку. Визитата на българската делегация е по покана на..

публикувано на 07.05.24 в 12:13
Иван Брегов

Иван Брегов: Прокуратурата отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт

Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт. Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. "Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не..

публикувано на 07.05.24 в 12:00