Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове поискаха спешна реорганизация на обучението по майчин език

МОН ще одобри нови учебни помагала, които ще се използват от есента

Фолклорна група за автентичен турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра” в Ардино.
Снимка: Община Ардино

В навечерието на Международния ден на майчиния език 21 февруари кметове от област Кърджали поискаха спешни мерки в организацията на изучаването на турски като майчин език. Според тях в момента в общинските училища няма подходящи условия за изучаване на турски език, липсват добре подготвени преподаватели, а последният учебник е написан преди години.

Турски език в Кърджалийско се изучава като свободно избираем предмет. Само в Ардино има шест групи за подготовка. Сформирани групи има и в селата Боровица и Горно Прахово.

Учителите по места работят със стари материали или сами си измислят такива

Ако езикът влезе като избираем предмет в така наречения учебен план Б, ще има по-добра организация, смята кметът на Ардино Ресми Мурад. „Няма учебни помагала. Учителят по турски език измисля учебен план, създава си собствена програма и така се изучава“, твърди Мурад, който е сред инициаторите на писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев с призив за спешни мерки в организацията при изучаването на турски език.

Зехние Хасан е учител по турски и български език в училището в кирковското село Фотиново. За да подготвя децата по майчин език, тя търси материали от чужбина.

„Използвам интернет, за да си набавя материали и от чужбина, включително. Няма методически материали, няма учебници, няма учебни тетрадки. Учебниците са много стари, ако има няколко учебника. Досега учебни програми нямахме. Сами ги изработвахме.“

Изучаването на майчиния език подпомага обучението по български

В училището във Фотиново се обучават стотина деца. Всички посещават часовете по майчин език и го правят с удоволствие, твърди Зехние Хасан. Тя отхвърля твърденията на родители, че е по-добре децата да учат западен език, защото турският се говори вкъщи.

„Елате да видите как дете, което съставя текст на майчин език, какъв хубав текст съставя и на български език.“ Затова в преподаването Зехние Хасан използва преливането на двата езика. 

Казват, че майчиният език е личността на човека. Ако едно дете не може да изрази себе си, то ще има проблеми в бъдеще, убедена е учителката от Фотиново Зехние Хасан. Според нея това е основната причина децата, чийто майчин език е различен от българския, да го учат в училище.

Според МОН учителите са наясно с новите програми и независимо от старите помагала могат да ги прилагат

В момента се ползват одобрени учебни помагала по турски език от 2013 и 2015 година, но това не нарушава закона. Учителите от 1 до 4 клас все още могат да ползват тези одобрени помагала. Това обясни пред „Хоризонт“ Пенка Иванова, оглавяваща дирекция „Учебници и училищна документация“ в МОН.

Има обаче и ученици в определени училища, които ползват одобрени преди 2003 година помагала, съобщи Ивановатя. Според нея е важно да се подчертае, че учителите, преподаващи майчин език, са запознати с новите учебни програми, утвърдени през декември 2017. „Там много коректно и точно са разписани темите, както и компетентностите, които се очакват като резултати от обучението.“

През 2018 година със заповед на просветния министър са открити процедури за оценяване и одобряване на проекти на учебни комплекти по майчин език турски, иврит, арменски и ромски език, поясни Пенка Иванова. „Това са проекти на учебни комплекти за първи клас или от първа година на обучението, до седми клас или до седма година на обучението. Те могат да се ползват в избираемите учебни часове или във факултативните часове за изучаване на съответния майчин език.“

Утре, на 21 февруари в МОН очакват авторите и издателите на учебни комплекти (учебник и учебна тетрадка) по майчини езици да входират своите проекти. В края на деня ще бъде ясно колко комплекта са внесени. „Одобрените учебни комплекти ще се ползват в системата от септември тази година, за следващата учебна година.“

Детайли по темата - в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи, бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да избягват да се впускат в "порочна конкуренция".  По-рано китайският външен министър Ван И..

публикувано на 26.04.24 в 15:55