Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Март - месец на комикса със силен чешки привкус

Започващият днес месец март с пролетно настроение можем спокойно да обявим и като месец на комикса. Организатори са Чешкия център в София и Съюза на българските художници. Филми, свързани с комикса, срещи с българи и чешки комикс автори, изложби и ателиета включва богата програма.

С комикс събития ще бъде изпълнен целият месец март в Чешкия център и Съюза на българските художници. Програмата включва изложбата „В това време на едно друго място/100 години чешки комикс“, филмови прожекции „Комикс и кино“, детска работилница за комикси, срещи с български и чешки комикс автори.

В рамките на месеца ще бъдат обявени и победителите в младежкия конкурс за комикс, посветен на темата „Свобода“, а в комикс кафето в Чешкия център посетителите ще могат да се запознаят с български и чешки комикси.

Месецът стартира на 6 март в галерията на „Шипка“ 6, разказва директорът на Чешкия център у нас Дагмар Остранска.

„На откриването на изложбата ще бъдат двама куратори Павел Коржинек и Томаш Прокупек, който е и съавтор на тази изложба. Те са авторите на една голяма история на чешкия комиск. Те са много популярни, а и комиксът като жанр е много популярен в Чехия през последните 10 години“, обясни тя.

Според Оскранска изложбата е много интересна, защото има история, свързана с комиксите, започваща със създаването на Чехословакия като държава, като са включени Втората световна война и други исторически събития. По времето на комунизма темата за пътувания в екзотични държави била много популярна, но изчезва след падането на Желязната завеса.

„След революцията 1989 г. в Чехия има бум на комиксите“, каза тя.

Тази специална филмова програма, озагламена „Комикс и кино“ ще започне на 12 март и ще продължи до 16-и.

Първият филм е със заглавие „Кой иска да убие Джеси“. Лентата е черно-бяла, снимана е през 1966 г, а историята е разказана в 79 минути:

„Четири убийства стигат, миличък“ е другата игрална лента, която е включена в тази комикс панорама. Зрителите ще я видят от 6,30 ч. вечерта на 13 март. Филмът е сниман през 1970-а.

В програмата е включен и един български филм. Той е документален и е на режисьорката Мария Николова, а заглавието „Дъга - разкази в картинки“ е посветено на култовото списание „Дъга“. То може да бъде видяно 14 март.

На 15 март, петък, следва „Алойс Небел“ – много успешен филм, като всички филми са с български субтитри.

В събота е предвидена детска програма, както и работилница с илюстраторката Ива Груева, предназначен за деца от 7 до 10 години, за която е необходимо предварително записване, уточнява Дагмар Остранска, защото местата са ограничени.

Освен това на 20 март публиката може да очаква среща с Луцие Ломова - авторка на комикси за деца и възрастни, а 7 дни по-късно с Войтех Машек - няколкократен носител на чешката комикс награда MURIEL, автор на филмови сценарии и театрални пиеси. Те ще представят комикса като художествена медия, чрез която могат да бъдат документирани действителни исторически, политически, социални и криминални и др. събития.

Месецът ще приключи на 29 март с концерта на чешкият певец, композитор и уличен артист Томаш Мачек.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45