Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боян Дуранкев: ЕС изгуби компаса си, Франция сменя парадигмата

Който влезе в еврозоната, губи богатства, подчерта икономистът

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

„Еврото празнува 20 години и откакто го има, се натрупаха много проблеми и въпроси за бъдещето на Европейския съюз. Идеята, че може само с една валута и свободни пазари нещата да се подобрят катастрофира през 2008 година с финансовата криза“. Така проф. Боян Дуранкев, икономист и преподавател в УНСС, коментира авторската статия на френския президент Еманюел Макрон, в която той предлага реформи, които да доведат до европейски ренесанс, като идеята за социален щит за всеки работник в ЕС, минимална работна заплата в еврозоната.

В предаването „12+3“ проф. Дуранкев подчерта, че в цяла Европа има натрупано социално напрежение и даде за пример модела Германия, интересен след въвеждането на еврото там.

„Повече от половината германци имат по-нисък жизнен стандарт, отколкото преди въвеждането на еврото. ЕС търсеше какво по-добро да направи от другите, но загуби компаса си. Нито Меркел, нито Юнкер успяха да го обединят с нови идеи“.

Според проф. Дуранкев това, което Макрон предлага, е „добро дошло като храна за размисъл за самия Европейски съюз преди изборите“.

„Евросъюзът трябва да се стабилизира и да бъде модел за развитие на всички останали страни“.

Проф. Боян Дуранкев припомни думите на Митеран, който навремето казал, че, „ако има една валута без европейска федерация, то ще имаме катастрофи и екзити на различни страни“.

„Както Брекзит подсказа, че има много сериозни проблеми както между страните, така и вътре в страните. С една валута без европейска федерация идват авторитарни управления, които заместват демократични институции. Идват най-различни екзити. Кой има интерес ЕС да е по-слаб? Това са само банкерите на север и олигарсите на юг“.

„Моделът, върху който се строеше ЕС в началото е различен от този отпреди 20 години, когато влезе единната валута, но без европейска федерация. В момента се сменя парадигмата и то от Франция, която винаги е водела революционно в ЕС, докато Германия - еволюционно. Третокласните икономики като българската и румънската ще бъдат в катастрофално състояние, ако спазваме само законите и ползваме една валута. Винаги идват кризи. Какво ще се получи, ако дойде криза? Моделът личи – ще бъдем отново с Гърция, Ирландия, Португалия, Италия. Там хората имат чудесен достъп до кредити, но когато дойде кризата, се оказва, че взимат евро, купуват чужди стоки. При първа криза активите им стават собственост на чуждите банки и стават крепостни до края на живота си“, коментира още икономистът.

По думите на проф. Дуранкев, ЕС се нуждае от една много по-силна координация, защото една валута не се оказва достатъчна за хармония, за развитие.

„Това, което Макрон усеща е, че огромна част от парите в отделните държави се насочват към една страна – Германия. Ако продължат екзитите и Германия върне дойче марката, най-силното нещо ще бъде дойче марката. Стотици милиарди евро се насочват в Германия, оттам те отиват в други страни, защото там имат по-ниска рентабилност“.

„България в момента няма план Б, изглежда, че всичко върви по мед и масло. Но влизайки в еврозоната, да не забравяме модела Гърция. Страните извън еврозоната постигат по-бързо развитие – Чехия, Полша, Унгария. Еврото облагодетелства Германия. Който влезе в еврозоната, губи богатства, а германските износители трупат богатства. Може и да се хвалим, че сме напред, но ако запазим същите темпове на икономическо развитие, нашите пра-правнуци евентуално ще достигнат средното на ЕС от 2018 година“.

Проф. Боян Дуранкев подчерта, че страната ни е нетен донор на ЕС:

„Или ЕС ще върви към една повече Европа, или екзитите ще продължат. И появят ли се северни европейски щати, защото това е очакваното, ако продължат екзитите, то южната периферия на Европа няма шансове и ще бъде разбита отвсякъде. Ние сме в най-лошото място на периферията. Не е достатъчно да слушаме какво казват началниците, време е да даваме идеи“.

Интервюто с проф. Боян Дуранкев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39