Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Таралежкова: Добре е да се обединят предложенията на „Системата ни убива“ и „Системата ни убива всички“

Снимка: БГНЕС, архив

Общественият съвет към Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в Народното събрание ще разгледа на днешното си заседание предложенията на двете национални граждански инициативи, внесени по различно време с идеята да реформират системата, която трябва да се грижи за хората с увреждания у нас - „Системата ни убива“ и „Системата ни убива всички“.

В интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ председателят на Обществения съвет Ива Таралежкова обясни, че при двете инициативи много от идеите се повтарят. Въпреки че Законът за социалните услуги вече е приет, според двете групи все още има доста неща, които трябва да се променят, отбеляза Таралежкова и добави:

„По-голямата част е извън закона. Биха могли да се предприемат стъпки по тях. Въпросът е доколко ще има политическа воля да се продължи работата в тази насока – като са казали А и Б, да кажат и В. Добра идея би била да се обединят инициативите, да се допълнят взаимно и да се разгледат заедно от депутатите. Това ще бъде едно от моите предложения на Обществения съвет днес. Всичко зависи от волята както на инициативните комитети, така и на народните представители“.

Общественият съвет е дал предложения към парламента за оптимизиране на процедурите за прякото участие на гражданите, включително към гражданската инициатива да има по-голяма чуваемост. Предложенията са свързани и с намаляване на личните данни, които се събират, и с намаляване броя на подписите. Засега обаче за тези предложения няма чуваемост, каза Таралежкова.

Националната гражданска инициатива може да повдигне въпрос от обществено значение с подписите си и да накара НС да разгледа предложенията, каза председателят на Обществения съвет. По думите ѝ обаче тя няма обвързващ характер или характер на инициатива за референдум.

Целта на съвета е да даде възможност и институционализиран механизъм за включване на гражданските организации и гражданите в обсъждането и вземането на решения на национално ниво. Общественият съвет е инструмент за информиране, изказване на позиции и даване на експертиза.

„Членовете на Обществения съвет са 22-ма представители на различни неправителствени организации в различни тематични групи. Целта е НС да се ползва от опита, информацията и експертизата на тези организации“, обясни председателят на Съвета. Тя добави, че в него се разглеждат теми, които не са непременно в дневния ред на народните представители. Винаги се разглеждат и граждански инициативи и такива за референдум.

Таралежкова подчерта, че комисията до голяма степен подкрепя предложенията на Обществения съвет. В останалите комисии обаче не винаги има същата чуваемост, каза тя и даде пример със Закона за доброволчеството, който и до момента отлежава.

„За нас това е проблем. Опасявам се този много добър механизъм, като Обществения съвет, да не се окаже отново една брошка на ревера на политиците. Опитваме се да бъдем проактивни, но често чуваемостта липсва“, изрази опасенията си Ива Таралежкова.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59