Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП прие екшън план срещу негативното влияние на Брекзит за гражданите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент прие мерки за ограничаване на негативното въздействие върху европейските граждани и бизнес при Брекзит без сделка. Мерките, гласувани днес от Европейския парламент, се отнасят до пътуванията, транспорта, програмата „Еразъм“, социалното осигуряване и рибарството.

Екшън планът, приет по искане на Европейския парламент и Съвета, и предложен от Еврокомисията, включва правни гаранции за настоящите студенти и преподаватели по програмата „Еразъм“ да завършат текущите си образователни програми в чужбина.

Предвижда се да продължи финансиране на програми на ЕС за изграждането на трансгранични и междуобщностни отношения в Ирландия и Северна Ирландия, както и мерки за поддържането на основния въздушен, товарен и автобусен превоз между ЕС и Обединеното кралство.

Законодателната процедура, гласувана в Страсбург, предвижда и да бъде разрешено на риболовни кораби временно да продължат да оперират във води на ЕС и на Обединеното кралство.

Сред приетите мерки е и разрешение за износ на определени стоки използвани за граждански и военни цели от ЕС към Обединеното кралство

Уточнява се, че приетите извънредни мерки не са еквивалентни на ползите, които получава всяка страна членка на Съюза, нито на тези от транзитния период. Мерките са ограничени във времето и са приети едностранно от ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Британските депутати гласуват дали да блокират Брекзит без сделка

Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че днес ще гласува против варианта Великобритания да напусне ЕС без споразумение. „Искам да излезем от ЕС с добро споразумение, вярвам, че разполагаме с такова“, каза тя пред британските депутати...

обновено на 13.03.19 в 17:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва като ответна мярка срещу идентичен ход на Даунинг стрийт, който обвини руското военно аташе в спонсориране на шпионаж и хакерски атаки срещу висши британски служители. От руското външно..

публикувано на 17.05.24 в 07:48
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Удари между Киев и Русия: Най-дългата атака от началото на войната, има жертви

Киев атакува с дронове окупирания Крим и руската Белгородска област. Съобщава се за жертви. Въздушната тревога, обявена в голямата част от Харковска област в Североизточна Украйна, беше отменена рано тази сутрин, след като представители на..

публикувано на 17.05.24 в 07:41

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература. Тя ще започне в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници...

публикувано на 17.05.24 в 07:31

Планова профилактика на предавател

На 17 май ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СОКОЛАРЦИ 4 на честота 88.2 MHz, излъчващ програма „Хоризонт.  Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програма „Хоризонт“..

публикувано на 17.05.24 в 07:00

НБУ чисти райони в "Овча купел" под мотото "Пикник за смет"

Утре ще се проведе акция на НБУ, озаглавена "Пикник за смет" . Идеята е студентите и преподавателите да направят жест за по-чиста и приветлива среда, да се пренесат комфортът и уютът на университета извън територията му. Желаещите да се..

публикувано на 17.05.24 в 06:54

Експерти искат изграждането на високоскоростни ЖП линии да стане държавен приоритет

Изграждането на високоскоростни железопътни линии да стане основен държавен приоритет, настояват експерти в сектора. Те изтъкват необходимостта от дългосрочна програма за развитие на този вид транспорт, съобразена с политиките на Европейския съюз...

публикувано на 16.05.24 в 22:45

Спецов: 2 млн. лв. са събрани за 2 дни заради поправката за платени данъци преди изповядване на сделка

Два милиона лева са постъпили за два дни в бюджета от събрани задължения при изповядване на сделки при нотариуси. Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов в родопското село Славейно.  Според новата поправка..

публикувано на 16.05.24 в 22:39