Екатерина Михайлова: Няма парламентарна криза

Снимка: БГНЕС

Смисълът и начинът на функциониране на парламента е да се срещат политики. В противен случай имаме парламент, но той е далеч от парламентаризма. Това коментира пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател в НБУ по конституционно право и нормотворчество, два мандата зам.-председател на Народното събрание, по повод обявеното от партия „Воля“ решение да напусне парламента. „Воля“ става втората политическа формация след БСП, която се дистанцира от работата в пленарна зала.

„Работата е вътре в парламента - да изразяваме позиции, колкото и да виждаме дефекти. Изисква се наличието и на управляващи, и на опозиция, защото в демократичното управление трябва да има дебат. И то вътре, а не навън“, каза още в предаването „12+3“ Михайлова.

По думите ѝ Народното събрание формално може да издържи и без „Воля“, и без БСП. Но какъв е смисълът, попита тя и подчерта, че проблемът на напускането е връщането после.

Според Екатерина Михайлова актуалната ситуация в парламента не може да се нарече криза и това няма да доведе до предсрочни парламентарни избори.

„Ако ГЕРБ и Бойко Борисов решат, че по-доброто политическо решение са предсрочни избори, то едва тогава може да се говори за предсрочен вот. Но логиката е да се отиде на европейски избори и тогава да се види кой накъде“, допълни Михайлова.

Екатерина Михайлова е категорична, че всичко, което се случва – с напускащите парламента партии, с т.нар. „закони еднодневки“, които днес се приемат, а утре се отхвърлят, опорочава самите избори, води до загуба на доверието и все по-малко хора се интересуват от политика.

„Затова не трябва да се изненадваме от падането на рейтинга на парламента“, посочи тя.

Михайлова очерта и недостатъците в работата на 44-тото Народно събрание - сред тях са липсата на експертиза, липсата на обществено обсъждане на законите преди влизането им в комисиите.

„Липсва и достатъчно отговорност при приемането на определени текстове", подчерта Екатерина Михайлова.

Интервюто с проф. Екатерина Михайлова можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33