АФИС: Трима от четирима запитани не одобряват премахването на надбавките за трудов стаж

Снимка: afis.bg

Трима от четирима запитани не одобряват премахването на надбавките за трудов стаж. Дори и по-голямата част от младите служители и специалисти са на мнение, че не трябва да има премахване на надбавките. Това заяви в предаването "Нещо повече" на "Хоризонт" Стефан Георгиев от социологическа агенция „Афис“ по повод последното проучване на агенцията, в което анкетираните отхвърлят предложените от работодателите основни промени в Кодекса на труда.

Повечето анкетирани не са одобрили и предложението на работодателите за заплащане само на реално отработените часове. Неодобрението е 55% срещу одобрение от около 28%.

Третият въпрос – за желанието на работодателите да увеличат двойно разрешения обем от извънредно натоварване на служителите на 60 часа месечно – среща неодобрението на 54% от всички да запитани, а 27 от запитаните по-скоро одобряват такова увеличаване, допълни Георгиев:

„Имаме много сериозно противопоставяне между тези респонденти, които са собственици на бизнес или се занимават с предприемачество, и респондентите, които се самоопределят като незаемни работници или служители. Има съществена диспропорция и в трите мерки, които сме тествали, в отношението и нагласите между тези две групи. Работниците, наемните служители, до голяма степен се противопоставят на такива мерки, защото привиждат в тях загуба на сигурност, а хората, които се занимават със собствен бизнес, и хората, които са работодатели, са много по-склонни да подкрепят едни такива мерки“.

Различните експерти прогнози говорят за загуба между 20 и 40% от сега съществуващите професии в близките 10-15 години, припомни Георгиев в предаването „Нещо повече“ и изтъкна:

„За нас основният въпрос е следният – как тази трансформация на пазара на труда да намери огледално отражение или през повишаване на квалификация, или през намиране на канали за справедливо разпределение на тежестта, защото в момента данните показват изключително ясно, че дилемата е сигурност срещу гъвкавост“.

В последното изследване на "Афис" за електоралните нагласи отчитат „лек превес на социалистите“, но в рамките на статистическата грешка. От месеци се забелязва и „постепенно но постоянно отслабване на електоралната тежест на ГЕРБ за сметка на една стабилност в ляво“. Постепенно нараства и делът на българските граждани, които искат нови избори:

„Съотношението е 2 към 1 – близо 40%, искат нови избори веднага, а 20% искат запазване на сегашното правителство“. 

Интервюто на Диана Янкулова със Стефан Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33