Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Дамянова: Няма да има вратички за санкциите за отсъстващи от училище деца

Снимка: БГНЕС

Детските надбавки да се спират за по-дълго време, ако детето има повече от 5 неизвинени отсъствия за 1 месец. Това предлагат депутати от ГЕРБ като изменение на Закона за семейните помощи за деца. Текстовете се очаква да бъдат внесени в парламента тази седмица.

Най-важната промяна, която предлагат от партията, е - ако в рамките на 1 месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от 3 дни за дете в предучилищна форма на образование и 5 учебни часа за ученик, семейството да се лишава от месечната помощ за срок от 1 година.

Предвижда се също санкциите да засегнат и еднократната помощ за първокласник от 250 лв. Предложението е тя да се раздели на две, като втората част да се получава при започване на втория срок, защото имало случаи, при които, след като родителите вземат парите, децата спират да ходят на училище.

Сегашният режим очевидно не работи и се нуждаем от по-строги мерки, каза пред БНР председателят на Комисията по образование и наука в парламента Милена Дамянова. По думите ѝ вече няма да има никакви изключения, вратички и възможности за спиране на помощите за определен период от време.

„Мярката е радикална, защото наистина е крайно време освен да си казваме, че образованието е най-важното и че то е нашият път към икономическа стабилност, а да покажем, че това е факт. Това не е въпрос само на закон, но и на обществено разбиране. Абсолютно недопустимо е огромен финансов ресурс да продължава да се използва формално. Губим пари не само сега като държава и общество, но губим пари и огромен човешки ресурс на пазара на труда. Днес допускаме да има деца, които не са в училище, а утре се ядосваме, че има неграмотни. Това е нещо, което засяга всеки един от нас“, обясни тя в предаването „Хоризонт до обед“.

Дамянова припомни, че тези предложения са присъствали в предизборната програма на ГЕРБ. Освен това в гражданските диалози за образованието, които се провеждат в цялата страна в момента, тези мерки също се обсъждат, добави тя. 

Митко Митев – директор на Основно училище „Братя Миладинови“ в Сливен, в което учат изцяло ученици от ромски произход, предупреди в интервю за предаването „Преди всички“, че ако учителите изпълняват стриктно задълженията си да пишат неизвинени отсъствия, има риск училища в малки населени места да спрат да функционират.

„Има семейства, които са наказани за повече от 1 месец, защото детето е отсъствало по неуважителни причини. Те са наказани. При срещи на класните ръководители с тях те казват: „Не ни интересуват повече учебните занятия, защото така или иначе сме наказани и няма да пращаме детето на училище“.

Директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна“ в София Асен Александров одобрява по-строгите мерки, предложени от ГЕРБ:

„Бих предложил да бъде на две степени. При първи случай – родителите да бъдат наказани с 3 месеца лишаване от детски. При втори случай – 1 година. Считам, че това е добра мярка“.

Според програмния директор на Фондация „Пайдея“ Мария Донкова е дискриминационно, ако една и съща санкция не работи еднакво за всички, които извършват нарушението.

„Прегледах предложенията на различните политически сили в Народното събрание – никой не се е постарал по някакъв начин да реши този проблем с факта, че една и съща санкция за едно и също нарушение се прилага различно за хората с различни доходи. Би трябвало народните представители да се засрамят най-накрая от правенето на предложения, които не отчитат основите на едно общество с върховенство на закона – справедливостта“.

Деян Колев от център „Амалипе“ препоръча преди да се приемат предложенията, да се изслушат внимателно мненията на работещите на терен – на учители, директори и родители. Той посочи личното си впечатление до момента:

„Досега санкцията при 5 отсъствия да се спират детските добавки за 1 месец в голяма степен работеше. Притеснението ми е, че при удължаването на стока от 1 месец на 1 година, тя може да блокира. Всяка санкция работи тогава, когато този, спрямо когото бъде наложена, има опцията в едно обозримо бъдеще, като се поправи, отново да придобие това, което му е било отнето. Когато санкцията бъде за 1 година, вече този ефект ще бъде загубен“.

Колев попита депутатите „Дали са съгласни при отсъствие от парламента в рамките на 1 ден, да не получават заплати за 1 година?“. Ако се налагат такъв тип санкции, те трябва да бъдат реципрочни, категоричен е той.

Относно предложенията за въвеждане на интегрални тестове в училище след 10 клас Милена Дамянова обясни:

„Тук не става въпрос за промяна на държавните зрелостни, а става въпрос за по-различен формат на провеждане на националното външно оценяване след 10 клас, което е заложено в Закона за предучилищното и училищно образование“.

Промените в учебните програми са насочени към усвояване на умения и компетентности, каза тя и добави, че оценяването също трябва да се насочи в тази посока. По думите ѝ трябва да спре мисленето, че децата трябва да учат учебниците наизуст. Те трябва да умеят да използват знанията, които са натрупали по тези предмети, добави Милена Дамянова. 

Според нея няма да има нужда учениците да взимат частни уроци за подготовка и за този тест: "Това ще ограничи частните уроци. Ако учителят следва учебната програма, детето ще може да се справи с този тест".

Все пак Дамянова уточни, че идеята е в начален етап.  


Още по темата чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48