Историческа визита беляза седмица в Република Северна Македония

Зоран Заев и Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историческа визита беляза отминаващата седмица в Република Северна Македония. За първи път от обявяването на независимостта на страната от 1991 година на посещение в Скопие пристигна министър-председател на Гърция. Това е и първа визита на висш представител на Гърция след подписването на договора от Преспа, с който бе намерено решение на дългогодишния спор за името между двете страни.

Посещението отправи разнопосочни сигнали, но най-важният от тях е желанието на Атина и Скопие да развиват още по-активно бизнес отношенията по между си.

Жестове на приятелство, селфита пред сградата на правителството в Скопие и делови разговори белязаха визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас. Посещение, което даде сигнал, че е възможно обтегнатите с десетилетия двустранни отношения да бъдат възстановени и да поемат в друга посока.

След визитата и двамата премиери (Ципрас и Заев – б.р.) могат да отчетат съвсем спокойно сериозен успех - не само в политически, но и в икономически план. Разговорите между тях завършиха със сключване на споразумения в областта на инфраструктурата и енергетиката, а представители на бизнеса от двете страни имаха възможност да обсъдят бъдещи съвместни проекти.

За конкретни ползи обаче още е много рано да се говори, смята журналистът от телевизия "Алсат" - Александър Димитриевски.

Председателят на Стопанската камара на Северозападна Македония - Неби Ходжа, е на мнение, че след подписването на договора от Преспа вече има позитивни резултати за икономиката на Северна Македония.

За Александър Димитриевски няма изненада в желанието за развитие на икономическите връзки на Скопие с Атина, тъй като и преди подобряването на двустранните отношения това партньорство никога не е прекъсвало.

Очакваното бъдещо по-силно икономическо сътрудничество между Атина и Скопие накара анализатори да поставят въпроса за ролята на България и за това има ли и тя място в този процес?

За председателя на Стопанската камара на Северозападна Македония Неби Ходжа бизнес отношенията между Скопие и София са добри, но може още да се работи по определени въпроси.

И за журналиста Александър Димитриевски няма пречки София да е сред желаните партньори на Скопие.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59