Жителите на Войводиново пак излязоха на протест

| обновено на 07.04.19 в 19:57
Войводиново
Снимка: БГНЕС

Десетки жители на Войводиново се събраха тази вечер в центъра на селото, за да изразят недоволството си  от условните присъди, които получиха  двамата роми, пребили 33-годишния военнослужещ Валентин Димов.

Братята Борис и Асен Пакетови се признаха за виновни за нанасянето на средна телесна повреда и сключиха споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от съда.

Възмутени сме от това, че нападателите получиха условни присъди, казаха жителите на Войводиново.

“Необяснимо е за нас. Как може така да се получава. Те ги пуснаха буквално без нищо“.

“Това е подигравка. Съдебната система просто не е на ниво“, коментираха присъстващи на протеста.

Според кмета на Войводиново Димитър Тосев хората искат да изразят възмущението си от несправедливите присъди:

"Може би от нас не зависи нищо, но все пак гражданска позиция трябва да има“.

На протеста кметът на Войводиново информира хората и за хода на делата в Административния съд срещу заповедите за събарянето на ромските къщи.

След инцидента в началото на януари и последвалите протести на жителите на селото, ромската махала беше опразнена, а част от незаконните постройки бяха съборени. За останалите, които подлежат на премахване, продължават съдебните процедури.

“Всяко дело първо гледано в съда е отложено за следваща дата. Сега съдът събира доказателства кой го е построил, как го е построил, откъде взима тока. Един човек е давал тока, а е имало два водомера, от които са се свързали – така са пуснати и тръбите, така са изкопани обратните води. Всичко е изкопано без никой да дава съгласие или да пита за нещо“.