Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: В Либия са замесени интересите на немалко държави

Руслан Трад
Снимка: Иван Русланов

„В Либия са замесени интересите на немалко държави. Тя показва и старата европейска игра за надмощие в Средиземно море - в случая Франция и Италия са двете страни с най-големи външни интереси в Либия. Другите - като Русия, Турция, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са регионални играчи, които целят някакъв вид стабилизация на Либия, но през погледа на поредния бъдещ диктатор Халифа Хафтар“. Това каза за БНР журналистът Руслан Трад, според когото Хафтар вече се държи „много авторитарно“.

Трад припомни, че името на генерала става известно като водач на армията по време на „неофициалната война“ между Либия и Чад, за която Муамар Кадафи никога не признава, че е водена през 80-те години. Халифа Хафтар е бил военен пленник в Чад, но САЩ са го „изтеглили“ и той е живял над 20 години в Щатите и се завръща в Либия през 2011 година.

„В последните пет-шест години той формира около себе си доста голяма военна сила в Източна Либия. В Либия има спор между две правителства – в Западна и в Източна Либия. Столицата Триполи е с признато от ООН правителство, докато в Бенгази, в Източна Либия, са силите на Хафтар, подкрепени от няколко държави. Хафтар е подкрепен първоначално от ОАЕ и Франция. Египет също има голяма роля, тъй като граничната зона е важна за Египет. Саудитска Арабия също има големи интереси в лицето на Хафтар. Русия видя в лицето на Хафтар възможен партньор в бъдеще“.

Темата за Либия е изчезнала от новините, защото „бяха поспрели сраженията между двете правителства“, а групировката „Ислямска държава“ е била изтласкана от територията на държавата, обясни Руслан Трад в предаването „12+3“ по „Хоризонт“, но подчерта, че напрежението между враждуващите сили никога не е намалявало. Той не е категоричен, че преговорите за бъдещето на страната, насрочени за средата на април, ще се проведат.

Групировката „Ислямска държава“ не е изчезвала от региона, категоричен е журналистът:

„През последните две години „Ислямска държава“ постоянно прекарваше нови и нови сили в Афганистан, Сомалия, Мали и Нигерия. В Нигерия в момента контролират няколкостотин квадратни километра абсолютно извън строя - там няма никаква нигерийска армия и дори не се говори за връщане на тази територия, защото много загуби има самата армия. Тази част в Нигерия – „Ислямска държава в Западна Африка“ се казва официално – е дълбоко свързана с Либия“.

„Мали е следващото поле, където и „Ал Кайда“ действа и също има изгода от това Южна Либия да е извън строя. Да припомним, че на Хафтар му отне над една година да усмири град Дарна в Източна Либия, който беше завзет за известно време от „Ислямска държава“. Сирт също, над една година, „столицата“ на местната либийска организация на „Ислямска държава“. И тези всички военни сили, които групировката трябваше да изтегли, не са изчезнали. До голяма степен те вече са прегрупирани“.

„Има немалка българска общност в Либия, но точният ѝ брой не е известен“, категоричен е Трад, според когото става дума за поне десетки българи. Повечето са медици и инженери, останали там от времето на Кадафи. Общността е уважавана и от двете страни на конфликта.

„България има възможност да се позиционира отново в Арабския свят, но, за съжаление, пак заставаме на страната на авторитарни режими без никаква критика“, каза Трад и изтъкна, че при посещението на президента Румен Радев в Египет не е имало критика, че страната представлява „една военна диктатура“. Според журналиста държавният ни глава е можел да отклони поканата. „България отдавна е врата за Ливан, обаче в лицето на Хизбула“, допълни той и подчерта, че президентът на Ливан е получил поста си благодарение на групировката. 

Интервюто с Руслан Трад можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Русия призова към спокойствие враждуващите фракции в Либия

Русия призова днес към спокойствие всички враждуващи страни в либийския конфликт, след като 32 души бяха убити в боеве край столицата Триполи, предаде АФП. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва настоява „всички страни да отхвърлят..

публикувано на 08.04.19 в 13:37
Боян Чуков

Боян Чуков: В Либия има битка между големите компании за парче от петролната баница

90% от либийския нефт отива в Европа. Затова европейците са нервни от военните действия между ген. Халиф Хафтар и частите на премиера Фаиз Сарадж. Мнението е на анализатора проф. Боян Чуков. В предаването „12+3“ той нарече конфликта „битка между..

публикувано на 09.04.19 в 13:58
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: В интерес на всички е да няма военно решение на конфликта в Либия

„В интерес на всички е да няма военно решение на конфликта в Либия. Има само едно решение – политическо“. Това коментира пред БНР журналистът Мохамед Халаф. По думите му гражданската война в Либия е война между различни регионални и световни сили за..

публикувано на 10.04.19 в 12:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35