Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС предлагат отлагане на Брекзит до 31-ви октомври

Британските евродепутати не могат самостоятелно да решат дали да останат в ЕП след Брекзит, заяви говорител на ЕК

| обновено на 11.04.19 в 14:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер Тереза Мей са договорили гъвкаво удължаване на срока за излизането на Великобритания от Блока до 31-ви октомври.

На пресконференция в Брюксел той посочи:

"През това време ходът на действията ще бъде изцяло в ръцете на Великобритания. Тя все още може да ратифицира споразумението за напускане, като в този случай удължаването ще бъде прекратено. Може да преразгледа и цялата стратегия за Брекзит, което може да доведе до промени в политическата декларация, но не и в споразумението за напускане. До края на този период Обединеното кралство ще има и възможността да отмени чл. 50 и да се откаже напълно от Брекзит".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не си е тръгнал по-оптимист  след решението на Европейския съюз за Брекзит снощи, но изрази удовлетворение от това, че срокът е достатъчно дълъг:
"Длъжен съм да обясня, че сме положили всички усилия. Обединеното кралство може да си оттегли нотификацията по всяко време", подчерта още Борисов.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е доволен от постигнатото споразумение и добави:

"Брекзит без сделка би бил пълна катастрофа, всеки го знае. Така, че аз и Доналд се опитваме да избегнем именно това. /.../ Когато отново се срещнем през юни, няма да предоговаряме споразумението за оттегляне нито помежду си, нито с Обединеното кралство, тъй като обратното би застрашило предпазния механизъм. Харесва ми решението, което взехме тази нощ, тъй като крайната дата бе фиксирана на 31-ви октомври. Аз трябва да напусна офиса си на 1-ви ноември. Затова много се надявам тогава да нямаме заседание през нощта, защото иначе трябва да си тръгна в полунощ“.  

Тереза Мей заяви, че Европейският съюз е изпълнил нейното ключово искане в споразумението за шестмесечно удължаване на срока за Брекзит да бъде включена клауза за ранно напускане на общността:

"Продължавам да вярвам, че трябва да напуснем Европейския съюз със сделка възможно най-скоро. Удължаването може да бъде прекратено в момента, в който бъде ратифицирано споразумението за напускане, което беше основното ми искане. Това означава, че ако успеем да напуснем ЕС в първите три седмици на май, не трябва да участваме в европейските избори и може официално да напуснем през юни".

"Знам, че много хора бяха притеснени, че поисках това удължаване. Досега Великобритания трябваше да е напуснала Европейския съюз и искрено съжалявам, че не успях да убедя парламента да одобри сделката. Изборите, пред които сме изправени сега, са тежки и времевата рамка е ясна. Така че сега трябва да продължим с усилията си да постигнем консенсус по сделка, която е от национален интерес", каза още Тереза Мей.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че това, което е убедило европейските лидери да позволят удължаване на срока за Брекзит, е фактът, че Тереза Мей смята, че е възможно британският парламент да приема междупартийно споразумение.

Макрон заяви, че поема отговорността за блокиране на по-голямо удължаване на срока за излизането на Великобритания от Евросъюза. При напускането си на Европейския съвет в Брюксел Макрон заяви, че е защитавал тази позиция в името на общото благо, въпреки че повечето европейски лидери са били за по-дългосрочно отлагане на Брекзит:

"Мисля, че постигнахме най-добрия възможен компромис. Първо, защото той запазва единството на 27-те; второ, защото се отзовахме на искането на Обединеното кралство да получи повече време, за да постигне споразумение по сделката за оттегляне, договорена преди няколко месеца; и трето, защото така запазваме доброто функциониране на Европейския съюз".

Британските евродепутати не могат самостоятелно да решат дали да останат в Европейския парламент след оттеглянето на страната им от ЕС. Това заяви днес говорител на Европейската комисия, съобщи БТА.

Той отбеляза, че въпросът е уреден от договора за ЕС. Всяка страна от Общността има права и задължения по договора и те отпадат, когато държавата напусне ЕС, добави говорителят.

По неговите думи въпросът не подлежи на тълкувания, затова ЕС не е предприел подготовка за действия в подобен случай. С отговора на говорителя бе изяснено, че ако през май Великобритания отново излъчи евродепутати, те ще трябва да напуснат ЕП с оттеглянето на страната им от ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Британският премиер Тереза Мей по време на специалното си обръщение на 21 март.

Тереза Мей: Не претендирам, че следващите седмици ще бъдат леки

Британският премиер Тереза Мей заяви пред депутатите в Камарата на общините, че нейн приоритет остава да изпълни Брекзит, като защити решението си за отлагане на излизането от ЕС повече от 6 месеца с опция това да стане и по-рано, ако бъде..

обновено на 11.04.19 в 11:44

Любомир Кючуков: Безкрайното отлагане на Брекзит става по-лошо от което и да е окончателно решение

Неизвестността около Брекзит започва да става по-страшна от което и да е окончателно решение по въпроса. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения. По-рано днес след среднощно заседание..

публикувано на 11.04.19 в 17:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София -град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател..

публикувано на 26.04.24 в 13:22