Във Враца отбелязват 20 години от създаването на ученически общински съвет

Младите хора вярват, че правят нещо добро за града и участието им ги учи на отговорност

Ученици от ученическия Общински съвет във Враца участваха в дискусия "През очите на жертвата"
Снимка: Ученически Общински съвет

Първият у нас ученически общински съвет е създаден преди 20 години. Годишнината ще бъде отбелязана в Младежкия дом в града, където сегашният състав ще се срещне с бивши участници в съвета.

"Ученическият общински съвет е преди всичко едно семейство", "С много позитивни, интелигентни млади хора, от които може да научиш много и те също могат да научат от теб", "Едно наистина забавно, много приятно преживяване, изключителна атмосфера на екип", така виждат ползите от инициативата 11-класниците Зорница, Виктор и Цветин.

Преди време Николай Николов е бил председател на ученическия съвет.

"В нашата страна все по-активно се отличават две позиции. От едната страна хората, които по някакъв начин упражняват изпълнителна, законодателна и всякаква производна власт казват, че думата бъдещето е в младите хора, те трябва да определят как ще изглежда нашето общество. От друга страна има млади хора, които казват: "Ние искаме нашият глас да бъде чут". Трансмисията между тези две позиции са именно тези младежки или ученически общински съвети, какъвто е този във Враца. Той е един от първите създадени в страната - 1998-1999 година."

Основните усилия на ученическия Общински съвет във Враца са насочени към това младите хора да осъществят идеите си. Преди 5 години съветът е получил самостоятелен бюджет. Традицията за финансиране на различни дейности продължава до днес.

Мандатът на ученическия общински съвет във Враца съвпада с учебната година. През настоящата председател е Зорница. "Ние сме хора, които са сплотени върху идеята, че трябва да правят добро за гражданите за Враца. Смятаме, че можем да направим Враца едно по-добро място за живеене."

"Участието в тази организация според мен добавя един елемент на отговорност, който липсва при повечето млади хора, който за съжаление училището не може да даде. Научаваш се, освен да дадеш идея, освен да я измислиш и да я осъществиш, което е много важно, да стоиш зад думите си, да стоиш зад действията си, да носиш пълна отговорност за тях. И най-вече показва как да бъдеш по-социален, учи те да говориш, учи те да действаш, учи те да правиш много неща наведнъж", мотивира участието си ученикът Цветин. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.