Прекратиха проверката по "Ало, Банов съм", не са открити данни за извършено престъпление

БСП ще представи нови документи по случая

| обновено на 12.04.19 в 14:48
Боил Банов
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура прекрати проверката по така наречения случай "Ало, Банов съм". От спецобвинението уточняват, че след анализ на събраното в рамките на проверката, не са открити данни за извършено престъпление от страна на министъра на културата Боил Банов.

Записи, разпространени от депутата от БСП Елена Йончева, свързани с ремонта на столичното Ларго, в които според нея Банов уговаря как да спести неустойка на фирмата, извършвала ремонта, са в основата на тази проверка. Бил е направен подробен анализ на всички етапи от проекта „Антична Сердика“ - договори, трудности, временни спирания на строително-монтажните работи. Снети са били обяснения от Йончева, самия Банов и други споменати в записите лица.

Държавното обвинение не е успяло да направи анализ на записите, предоставени от Елена Йончева, тъй като е констатирано, че те са "n-ти запис", не е получено копие и това фактически прави невъзможен анализ на тази флашка. Също така прокуратурата не е успяла да разпита и тайния свидетел, за който говореше Йончева поради отказа ѝ да разкрие неговата самоличност.

Решението за прекратяването на проверката е изпратено на Елена Йончева и колегите ѝ от БСП, които ще го обжалват. Следващата седмица ще бъдат представени още документи по случая, съобщи говорителят на парламентарната група на  „БСП за България“ Елена Йончева. 

„Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо съм“. Разследващият прокурор, който трябваше да разследва „Ало, Ваньо съм“, оглави антикорупционният орган - КПКОНПИ и ние очакваме по същия начин последната афера - „Апартаментгейт“, да бъде потулена и да не се потърси съдебна отговорност. Следващата седмица пред вас ще представим категорични доказателства затова, че господин Боил Банов е наредил фалшификации на документи. Ще ви предоставим тези документи“, заяви Йончева.

Тя каза още, че е има право да не разкрива източника на аудио записа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33