Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Риголето” със звездни солисти в Софийската опера

Софийската публика вече познава добре превъзходното вокално и артистично майсторство на баритона от Мексико Карлос Алмагер, който преди няколко сезона се представи на столична сцена с две внушителни превъплъщения - като страховития, самодоволен и обзет от похот барон Скарпия от „Тоска” на Пучини и като почтения, предаден от съпругата и най-добрия си приятел Ренато от „Бал с маски” на Джузепе Верди. Този път Алмагер избра да се представи в ролята на кралския шут Риголето от едноименната опера на Верди. Заедно с него на сцената като Херцога на Мантуа се изяви любимецът на българската публика -тенорът Камен Чанев, а деликатната Ралица Ралинова направи своя уверен и завладяващ дебют с ролята на Джилда на сцената на Софийска опера. В образа на Спарафучиле се певъплъти басът Светлозар Рангелов, а като Мадалена - младото обещаващо мецосопрано Александрина Стоянова-Андреева.

Карлос Алмагер, роден в Мексико Сити, още в най-ранна възраст изучава различни музикални инструменти. Вокалната си подготовка започва като юноша при Франсиско Амадор. Още на 18 печели трета награда на конкурса за млади оперни певци „Карло Морели” в родния си град, а през 1994 г. завоюва и първото място. Спечелва стипендия за обучение в Сиена, а после в Испания среща знаменития баритон Винсенте Сардинеро, който от 1996 до 2003 г. освен учител и художествен наставник е и негов духовен пример. Именно от него Алмагер усвоява стиловите специфики, естетическата мяра и високовиртуозните вокални техники, с които става прочут. Следва серия от международни награди на конкурсите „Франсиско Виняс“, „Хайме Арагал“, „Хулиан Гаяр“, „Франсиска Куарт“, както и „Вервие“ в Белгия, в Португалия и др. Баритонът се изявява по най-престижните сцени във Франкфурт и Лайпциг, в Театро Масимо в Палермо, Дойче Опер – Берлин, Хамбург, Тулон, Марсилия, на Арена ди Верона, в Щатстеатер – Берн, Щатсопера – Виена, Театро Комунале – Болоня, Театро Реджо – Торино, Театро Верди – Триест, Ковънт Гардън – Лондон, Карнеги Хол – Ню Йорк, Пекин, Мексико, Мелбърн, Будапеща, Лас Палмас, Театро Лисеу – Барселона, Япония и др. Името му се свързва преди всичко с големите партии за драматичен баритон на вердиево-пучиневия репертоар - „Момичето от Златния Запад“, „Тоска“, „Мантията”, „Луиза Милер“, „Атила“, „Набуко“, „Отело“, „Симон Боканегра“, „Макбет“, „Силата на съдбата“, „Риголето“, „Трубадур“, „Бал с маски“, „Аида“, „ Андре Шение”, „Палячи“, „Селска чест”, „Лучия ди Ламермур” и др.

В трагичния образ на Риголето Алмагер показва многоликата човешка природа.От една страна, неговият шут е жертва на собственото си остроумие, вероломство и отмъстителност, а от друга страна е дълбоко наранено от човешката жестокост същество, копнеещо за топлота, любов и справедливост. Той открива единствено в бащинския си дълг духовната светлина и обичта към Джилда го пречиства от неговия суетен, коварен и безмилостен дворцов свят. Интерпретацията на Алмагер е удивително богата и емблематична както от музикално, така и от артистично естество и знакова за съвременната оперна сцена. Карлос Алмагер е колкото внушителен, толкова и затрогващ. Той изтръгва от богатия си глас разнообразни интонации на гняв, сила, трагическа вина, до безмерно отчаяние, копнеж и покъртителна бащинска нежност и обич.

Чуйте цялата рецензия на изкуствоведа Петър Пламенов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36