Специалисти по детски болести постигнаха договорка с министъра на здравеопазването

| обновено на 17.04.19 в 14:51
Снимка: БГНЕС

Инициативен комитет от медици от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София се срещна с министъра на здравеопазването, за да представи проблемите на болницата. Лекарите са доволни от резултата. Получили са уверение, че до края на май част от исканията им ще бъдат удовлетворени. Договорено е да отпаднат част от лимитите на болницата – деца в спешно състояние да не бъдат връщани, а лечението да се заплати на болницата впоследствие. Договорено е да се променят работните заплати, като ще се използват допълнителните средства, отпуснати преди седмици от Министерския съвет.

Без развитие остава въпросът за статута на лечебното заведение. Това ще бъде така до построяването на новата детска болница, която ще се финансира от държавата.

Още на 9-и април лекарите от Педиатрията мислеха да подадат предизвестие за напускане, но решиха да протестират на 18-и април, ако не бъдат приети от министъра на здравеопазването.

В петицията на лекарите бяха посочени три основни искания. Първото е болницата да има специален статут. В предаването "Преди всички" д-р Адил Кадъм, лекар в Специализираната детска болница, обясни, че този статут ще определи независимо от Здравната каса финансиране: 

"Независимото финансиране ще гарантира една по-гъвкава политика на модернизация в болницата, осигуряване на жизнено необходими медикаменти за децата. В никакъв случай не говорим за някакви изключително скъпи медикаменти. Понякога нашите животоспасяващи лекарства са доста евтини, просто не са налични в България. Това ще даде възможност и за една по-нормална политика на формиране на заплатите. Този статут ще осигури на болницата доста по-голяма свобода на действие". 

Докато все още няма Национална педиатрична болница, повече от половината работа на евентуалната такава се поема от болница "Проф. д-р Иван Митев", подчерта още докторът и заяви категорично, че вече не могат да чакат.

Второто искане на педиатрите е да отпаднат лимитите при хоспитализиране на деца. Д-р Кадъм заяви, че има случаи на връщане на болни деца заради изчерпани лимити. "В нашата болница не сме си позволили такова нещо, правим го за наша сметка“, подчерта тя. По думите ѝ, преди поне е имало възможност да се преразгледат надлимитните пациенти и след това да се изплатят на болниците, но сега и тази възможност я няма: 

"Имам колеги по други отделения, които връщат пациенти при налични легла. Той казва – ще ме уволнят, ще ме накажат или просто не мога да си го позволя. И при нас е така. Ние също не можем да си позволим това да става за сметка на нашите заплати, но го правим".

"Вече стигнахме ръба, в който компромисът става за сметка на пациента – това е и причината за нашия протест", категорична е д-р Адил Кадъм. Тя добави, че проблемът е включително и кадрови – липсват медицински сестри. Според нея основна причина за това е много ниското заплащане на фона на тежка работа. Заплатите на работещите в болницата са наполовина от заложените от Колективния трудов договор за 2018 г.: 

"Покриваме КТД 2018 на около 52 до 60% от заложените заплати". 

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.