Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Твърдения за мен в доклада на Мълър са пълни глупости

| обновено на 19.04.19 в 17:15
Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори в Пентагона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп определи като „изфабрикувани“ показанията в доклада от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. В документа бе категорично посочено, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., след които Тръмп влезе в Белия дом. Но не откри доказателства за сговор между президента и Кремъл, като остави отворен въпросът за това дали Тръмп е попречил на разследването.

Днес в поредица от крайно критични думи, в това число и ругатни, Тръмп каза без да дава конкретни примери, че твърдения в доклада по негов адрес са „пълни глупости“, и „изфабрикувани“. Той допълни, че документът е написан от „18 гневни мразещи Тръмп демократи“ и припомни , че за него разследването е „незаконно започната измислица.“

Опит за дискредитиране на дългоочаквания доклад днес направи и Руди Джулиани  - личният адвокат на президента, който по „Фокс Нюз“ заклейми публикацията като „изключително пристрастна“. Джулиани също защити поведението на Тръмп като отправи апел то да се разглежда като поведение на човек - обвинен в престъпление, което не е извършил.

В сряда в оповестения от над 400 страници доклад бяха посочени 10 епизода, в които президентът е извършил потенциално възпрепятстващи правосъдието действия. Тук е уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми. Няколко дни преди началото работата на Мълър президентът освободи Коми като посочената причина за това бе начинът, по който ФБР е подходило към разследването на имейлите на демократката Хилари Клинтън. Малко след уволнението пред телевизия Ен Би Си Тръмп коментира, че в съзнанието му е било руското разследване, когато е взел решение за уволнението.

Но след прегледа на доклада министърът на правосъдието Уилям Бар и неговият заместник заключиха, че е не имало достатъчно доказателства за повдигане на обвинения за възпрепятстване на правосъдието.

И докато Тръмп и неговите поддръжници обявиха победа и поискаха обществото да обърне страницата, демократите предприемат действия за пълното оповестяване на доклада, който бе публикуван с редакции. За демократите това се налага от „обезпокояващото“ поведение на президента.

Днес за телевизия Ей Би Си председателят на правната комисия в Камарата на представителите Джерoлд Надлър посочи, че за да се вземе информирано решение, има нужда да се види целия доклад.

По-късно той издаде призовка, с която изиска да получи пълния доклад по разследването на ролята на Русия, изготвен от специалния прокурор Робърт Мълър.

Надлър каза, че не може да приеме редактирана версия, която „оставя по-голямата част от Конгреса на тъмно“. Надлър посочва, че желае да постигне „разумно съгласие“ с министерството на правосъдието по отношение на достъпа до доклада. Според него докладът сочи, че е имало „сериозни случаи на закононарушения“, извършени от президента Доналд Тръмп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Робърт Мълър

Кремъл не приема обвиненията в намеса в изборите в САЩ

Публикуваната версия на доклада на спецпрокурора Робърт Мълър не съдържа нито едно доказателство за намеса на Русия в американските избори, предаде ТАСС. Това заяви днес директорът на департамента за Северна Америка на руското МВнР Георгий Борисенко...

обновено на 19.04.19 в 12:34
Уилям Бар

Уилям Бар: Няма открити доказателства за сговор на американци с Русия

Главният прокурор и правосъден министър на САЩ Уилям Бар заяви на пресконференция днес, че спецпрокурорът Робърт Мълър не е открил никакво доказателство, че който и да е американец е участвал в сговор с руското правителство, предаде Ройтерс. Бар..

публикувано на 18.04.19 в 16:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блинкън изрази пред Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:09