Владо Бучковски: Най-верният съюзник на Северна Македония трябва да бъде България

| обновено на 20.04.19 в 11:04
Бившият македонски премиер Владо Бучковски
Снимка: wikipedia.org


Според бившия министър-председател на Северна Македония Владо Бучковски страната е заплашена от нова политическа криза, ако не се намери бързо решение на проблема с изискваната избирателна активност от 40 на сто за предстоящите избори за президент:

„Република Македония има около 1,8 млн. гласоподаватели. Според мен между 400 и 500 хил. наши съграждани не живеят на територията на страната. Това е проблем. Честото гласуване, недоволството от властта може да доведат до по-ниска избирателна активност“, посочи Бучковски в интервю за предаването "Събота 150". Той не очаква да бъде избран президент още на първи тур. 

Владо Бучковски коментира и двустранните отношения между Северна Македония и България:

„Вярвам, че новият президент ще бъде защитник на приятелските отношения и разбирателство и може да допринесе за затвърждаването им. Винаги съм вярвал, че най-верният съюзник на нашата държава може да бъде и е редно да бъде България“.

За утре в Северна Македония е насрочен първият тур на изборите за президент. Кандидатите за поста на настоящия държавен глава Георгe Иванов, чийто мандат изтича на 10 май, са подкрепеният от управляващия СДСМ Стево Пендаровски, номинираната от опозиционната ВМРО-ДПМН Гордана Силяновска и Блерим Река, подкрепен от Алианса на албанците и партия БЕСА. Предизборната кампания завърши снощи със заключителни митинги. 

Според бившия македонски премиер тримата кандидати за президент са искали да се представят като надпартийни, но това им се е получило само в първите няколко дни. 

Какви послания отправиха кандидатите към избирателите, както и интервюто с Владо Бучковски чуйте в звуковите файлове. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59