Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Сергева: В този тежък момент Макрон ще потърси национално помирение

Пожарът в Нотр Дам е потушен, но размерът на щетите остава неясен
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Френският президент Еманюел Макрон ще се опита да се възползва момента, за да потърси националното помирение, към което се стреми от доста време насам. Това е мнението на Весела Сергева, кореспондент на Агенция Франс прес в България. В интервю за предаването „Събота 150“ тя отчете като много добра реакцията на френския президент в тежката ситуация с опожарената катедрала „Нотр Дам“.

„Не само за французите, но и за света „Нотр Дам“ наистина е една емблематична сграда, един паметник, който не бива да бъде изгубен. Нейното възстановяване би трябвало да обедини нацията“, коментира още Сергева.  

Журналистът припомни, че в нощта на пожара всички са се обединили. Тя подчерта огромната сума от 1 млрд. евро от дарения, които вече са събрани за възстановяването на парижкия символ. Последваха обаче първите критики от страна на жълтите жилетки и синдикатите, добави тя.

„Това събиране на средства беше безпрецедентно, защото паметникът е от изключително значение. Катедралата събира около 12 млн. посетители годишно. Тя е частица от Париж, която ако изчезне, Париж няма да е същият“, коментира журналистът.

Макрон наистина се опитва да въведе реформи, подчерта Сергева и обясни:

„Твърде много се е трупало напрежение. То избухна при Макрон, защото той най-енергично от всички се опитва да прави реформи. Преди него всеки опит за реформи се сблъскваше с изключително мощните синдикати. Когато блокират движението, железниците или всякакъв друг транспорт, обикновено управляващият се предава или стъпките биват много ограничени. Макрон изчаква стачките да свършат и продължава. Той се опитва да направи реформи в интерес на всички прослойки“.  

По думите й младите хора, завършили висшия институт за обучение на администрацията, имат гарантирана работа и започват да участват в управлението на високо ниво. С идеята си да закрие института Макрон цели да бъде намален делът на тези привилегировани хора и да се даде път на обикновения човек, който има какво да направи, когато влезе във властта, смята Весела Сергева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39