Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията проверява по разпореждане на главния прокурор всички къщи за гости, построени с европари

| обновено на 24.04.19 в 18:49
Снимка: mvr.bg

746 къщи за гости, финансирани с европейски средства, ще бъдат проверени от Националната полиция по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Първите резултати се очакват още другата седмица, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: "Седмица, защото само направеният през последните няколко часа преглед от страна на тримата прокурори от Върховната касационна прокуратура въз основа на документи, представени от фонд "Земеделие", са показали, че някои от къщите за гости са построени в забранени територии, което вече подсказа нарушение". 

Има данни, че част от тях са ползвани за частни нужди, но всичко това ще се проверява.

Освен  къщите прокурорите ще проверяват и коли, джипове, катамарани, АТВ-та, яхти, които са закупени също със средства, отпуснати по Европейската програма за развитие на селските райони. Има данни, че те са поискали да се развива воден, планински или друг туризъм, но всъщност се ползва за частна нужда.

Новини може би още утре се очакват около проверката, свързана с бившия заместник-министър Александър Манолев. Там от прокуратурата се оплакаха, че покрай разследването не са срещнали особено съдействие от Община Сандански, където се намира проверяваната къща за гости. Стана ясно, че в нея е получен достъп, след като в Общината е оставен ключ от къщата с изричната молба на човека, който е оставил ключа и все още не е установен, ако може, като влязат прокурорите и полицаите, да не разбиват вратата.

"Няма следи от живот в тази къща през последните дни, която е била изключително добре почистена", обясни Румяна Арнаудова. Няма регистри, каквито са били задължени да водят хората, които получават пари, за да правят такива къщи за гости. Тепърва предстои да се установява дали и телефоните, дадени за връзка с тази къща за гости, са на жената, която се води, че я стопанисва или каквито подозрения има прокуратурата, за телефони, ползвани от Алекксандър Манолев.

Това, което още на пръв поглед констатира прокуратурата, е, че има данни, че много от тези къщи за гости не са били ползвани по предназначение. Установява се дали има замесени длъжностни лица, но повече информация по тези случаи – утре и следващата седмица в рамките на продължаващата два месеца, както разпореди главният прокурор, проверка.

Полицията ще проверява и придобитите с финансовата помощ от Евросъюза автомобили.

Вчера от държавното обвинение съобщиха, че се проверяват три къщи за гости на семейството на съпруга на Елена Йончева, а днес уточниха, че се прави проверка и по отношение на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев.

За Манолев е сезирана и антикорупционната комисия – за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси. По досъдебно производство за получаване на европейски средства срещу невярно декларирани данни работи Окръжната прокуратура в Благоевград.

Що се отнася до цялостната проверка на къщите за гости в страната, първо, ще се направи анализ на проектите, финансирани по евромярката „Разнообразяване към неземеделски дейности“. На място МВР служители ще установяват дали къщите се ползват за гости, като ще изискват заверени копия от регистри за настанени туристи и от документи за регистриране и категоризиране на обекта. Ще се търси информация за заплатените туристически данъци, за регистрационните карти за нощували туристи и дали въпросните туристи наистина са ползвали къщите за гости.

По проверката ще работи екип от прокурори, на които обвинител номер едно е дал двумесечен срок.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смолянското БСП отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още 2 за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа "безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Йоловски се връща като зам.-министър. Главчев назначи 9 зам.-министри в 6 министерства

Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.  На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър  Йоловски - министър на ведомството в..

публикувано на 16.04.24 в 14:01
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48
Славчо Велков

Славчо Велков: Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран

Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран . Такава прогноза направи пред БНР Славчо Велков, експерт по сигурност и антитероризъм. "Отговорът на Израел ще бъде по-скоро по инфраструктурни и други обекти, но без мащабна атака по територията на Иран. Не съзирах опасност от Трета световна война. Атаката от страна на..

публикувано на 16.04.24 в 13:36

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за професионалната си реализация. Вече не говорим за "Пазар на труда", а за "Пазар на кандидата", тъй като от..

публикувано на 16.04.24 в 13:26
 УМБАЛ

ИСУЛ възстанови животоспасяващи костно-мозъчни трансплантации за деца

Детската онкохематология в ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации, след като те бяха временно прекъснати заради липсата на медицински сестри. Това съобщиха от столичната университетска болница. Преди няколко дни е направена първата трансплантация на 3-годишно момиче с коремен тумор.  Костно-мозъчните трансплантации се прилагат..

публикувано на 16.04.24 в 13:26