Емил Кошлуков временно ще ръководи БНТ

София Владимирова ще бъде председател на СЕМ още една година

| обновено на 24.04.19 в 15:02
Емил Кошлуков
Снимка: БГНЕС

Емил Кошлуков временно ще изпълнява длъжността генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), след като Съветът за електронни медии (СЕМ) единодушно гласува оставката на досегашния шеф на националната медия Константин Каменаров. До оттеглянето на Каменаров се стигна, след като Софийският градски съд потвърди условната му присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Досега Кошлуков беше програмен директор на БНТ. Той беше и единственият кандидат за поста и.д. генерален директор на обществената телевизия, който по закон отговаря на изискванията за тази длъжност и който даде съгласието си да бъде номиниран от СЕМ за поста. Той беше избран с три гласа "за", един "против" и един "въздържал се".

Емил Кошлуков ще бъде на поста три месеца, през които трябва да се проведе конкурс за нов генерален директор на телевизията.

Иво Атанасов, член на СЕМ:

"Той получи само три гласа "за". Ако имаше фигура, която наистина да бъде подкрепена от петимата, това би дало една стабилност на Националната телевизия във времето на предизборната кампания".

София Владимирова, която беше преизбрана за председател на СЕМ за още една година, подчерта, че най-важно е спокойствието в БНТ: 

"В деликатния момент, в който, за съжаление, се наложи - при тези форсмажорни обстоятелства, да взимаме такива решения, разбирам хората, с които говорих. Разбирам и тяхното желание да не се споменават имената им. Някои от мотивите бяха лични, други бяха, че телевизията наистина е в много тежък момент. Предстои само след два дни да започне предизборната кампания, предстои посещението на папата в България".

Асоциацията на европейските журналисти протестира остро срещу решението на СEM да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността. 

"В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на г-н Кошлуков“, се казва в позицията, разпространена от Асоциацията. И още, че този избор представлява "сериозна опасност за безпристрастността на медията по време на отразяването на предстоящите европейски избори".

Оставка пред СЕМ подаде и Валери Запрянов, член на УС на БНТ. Тя също беше приета от членовете на медийния регулатор.

Свързани новини

Нели Огнянова

Прекратяване на мандата на генералния директор на БНТ - само с решение на СЕМ

Обществената телевизия има нужда от бързо стабилизиране, посочва в своя позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България, която излезе днес с призив към Съвета за електронни медии (СЕМ) да насрочи в най-кратки срокове конкурс за..

публикувано на 24.04.19 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33