Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на петрола ще се задържи около $75 за барел, прогнозират анализатори

Цената на петрола ще се задържи около максимум 75 долара за барел, прогнозираха пред БНР анализатори. През седмицата стойността на черното злато удари 5-месечен връх, след като Съединените щати обявиха, че ще разширят санкциите срещу Иран и целят на пазара да няма нито един барел ирански петрол.

Как геополитическите фактори влияят върху цената на петрола и каква ще бъде тя в следващите месеци и години търси отговор репортаж на Марта Младенова в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според Съединените щати около 40 % от приходите на Иран идват от износа на петрол. Досега действащите санкции изключваха осем държави - Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция, но вече Вашингтон настоява и тези държави да престанат да купуват черно злато от Техеран. Пазарите веднага реагираха, категоричен е Лукман Отънуга, анализатор в базираната в Лондон брокерска къща Forex Time:

„Непосредственият ефект е твърде очевиден. Всички цени изхвърчаха до звездите. И лекият петрол, и сортът брент поскъпнаха рекордно през седмицата, което е напълно логично. Представете си просто 1,2 милиарда барела дневно просто изчезват от петролния пазар. Към това трябва да добавим, че Организацията на страните - износителки на петрол и съюзниците й свиват производството от началото на тази година, както и геополитическото напрежение в Либия, санкциите срещу Венецуела -всичко това ще поддържа цената на всички видове петрол в краткосрочен план.“

Иран - разбира се, отказа да се съобрази с допълнителните санкции от Вашингтон

„Това е друг много важен елемент от ситуацията, която се развива през седмицата. Иран просто каза, че исканията на Съединените щати няма да бъдат изпълнени. Честно казано, за мен е много трудно още да направя заключение докъде ще се стигне. Мисля, че е твърде рано за прогноза. Въпреки това опасението, че няма да има достатъчно количество петрол, за да удовлетвори световното търсене, ще държи цената на черното злато висока“

А Съединените щати искат точно обратното, категорична е Агате Демария от The Economist Intelligence Unit, която вече с нетърпение очаква срещата на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници - най-вече Русия, която ще се проведе през юни.

„Има две неща, които ще бъдат много интересни. Първото ще е реакцията на Саудитска Арабия, защото от Съединените щати са убедени, че те имат достатъчно влияние върху нея, за да я накарат да увеличи производството на петрол и да запълни липсващите количества заради иранските санкции. Ние очакваме, че Саудитска Арабия поне частично ще се съгласи да компенсира иранската квота, заяви Демария, която визира документ, който вече е внесен за разглеждане в Сената. Според записаните в него текстове, може да се стигне до забрана на американски инвеститори да влагат средства в руски дългови облигации и допълнителни санкции срещу руските банки.

А геополитическата игра на Вашингтон има измерения и по отношение на Китай, припомня Отънуга: „Когато вземем под внимание количествата петрол, купувани от Китай и фактът, че именно тази държава е основният купувач на ирански петрол, ситуацията става още по-тежка. Досега Китай беше изключен от санкциите и можеше да купува ирански петрол, а сега всички се питат - откъде Китай ще купува петрол. Очаква се останалите държави във формата ОПЕК + и Съединените щати да осигурят достатъчно количества черно злато за нуждите на Пекин.

Дали това ще се случи, ще разберем още следващата седмица, смятат анализаторите, които посочват, че Гърция и Италия отдавна не купуват ирански петрол, а останалите пет държави, за които досега имаше изключение, по никакъв начин не биха противоречали на Съединените щати.

„И в същото време ние имаме доста сериозни притеснения за забавянето на световната икономика, което естествено ще намали търсенето на петрол. Като добавим към този фактор геополитическото напрежение и ситуацията около Иран, очаквам да има запазване на високите цени. Всеки от тези фактори сам по себе си е предпоставка за скъп петрол. В числа - лекият американски суров петрол ще се движи в диапазона между 70 и 75 долара за барел“, коментира Отънуга, според когото по-дългосрочни прогнози биха били твърде смели.

Демария прояви именно такава смелост: „Нашите прогнози са, че петролните цени ще останат в границите между 60 и 75 долара за барел от тази до 2023 година. Както виждате, ние имаме пределна цена и дъно на прогнозата. Ще започна с тавана на цената на черното злато. 75 долара за барел е в случай на сериозно забавяне на икономиката, което ще намали търсенето на суровината и съответно ще окаже натиск върху цената ѝ“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения контролира от 90-те години на миналия век. Според премиера това е от ключово значение за подписването..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика много коментари в медиите и недоумение на юристите. Гръцки съд  реши,че обвиняемият Тошко..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко ранените - с фрактури и контузии на крайниците, се оказва медицинска помощ в спешното отделение на..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори Унгарският президент..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25