Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският император абдикира в полза на сина си

Доц. Кандиларов: Решението на император Акихито да абдикира дойде неочаквано

| обновено на 30.04.19 в 13:30
2
Император Акихито
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На тържествена церемония в Токио японският император Акихито абдикира в полза на сина си принц Нарухито. Това е първата абдикация на японски владетел от около 200 години. 

"От днес задълженията ми като император приключват. По време на управлението си се радвах на уважението и доверието на народа, което смятам за голямо щастие. Благодарен съм на народа на Япония от цялото си сърце и ще се моля за мир и щастие в страната и в целия свят", заяви император Акихито.

Той се оттегли от Трона на хризантемата след 30-годишно управление, по време на което Япония преживя няколко природни бедствия и най-тежката ядрена авария в историята си. Акихито е изключително обичан от японците заради състраданието и човечността, които проявява по време на всички трудности за страната. 

Още през 2016-а императорът изрази желание да се откаже от престола в полза на по-големия си син заради напредналата си възраст и проблеми със здравето. Парламентът на Япония прие специален закон, който позволява на императора да се откаже от трона. 

Акихито технически остава император до полунощ, когато страната ще навлезе в новата ера на Рейва, която ще продължи, докато Нарухито се пенсионира.

Премиерът Шиндзо Абе благодари на 85-годишния император, който заемаше Хризантемовия трон от 1989 г., казвайки, че той е изпълнил задълженията си като символ на Япония”. Абе добави, че кралската двойка, позната с техните пътувания, за да утешат жертвите на природни бедствия, е дала на японците „смелост и надежда”. 

На 1-ви май Нарухито ще стане 126-ият император в линия, датираща от 5 века. С това в японското летоброене приключва ерата Хейсей, а от утре започва новата ера Рейва или „красива хармония”. 

"Решението на император Акихито да абдикира дойде неочаквано", коментира пред БНР доц. Евгени Кандиларов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" в специалност Японистика. Той припомни множеството коментари против това решение, тъй като то може да отключи други актове, свързани с императорската институция.

Според него няма нещо повече от официалното обяснение за абдикацията и обясни, че в японската традиция началото на една нова епоха означава поличба, едно ново начало. 

"Очаквам Япония да продължи да се стреми да продължи традицията на хармонични отношения в държавите в Азиатско-Тихоокеанския регион, където най-вече са интересите на Япония, като сила", заяви доц. Кандиларов.

Интервюто на Даниела Якова с доц. Евгени Кандиларов в предаването "12+4" на програма "Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България

Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България, категорични са гръцките огнеборци. Днес рискът от пожари се оценява като по-нисък. Синоптиците прогнозират последен ден с температури над 40 градуса. На места в Северна Гърция се очакват краткотрайни силни дъждове. Пожарната обстановка продължава да е критична,..

публикувано на 22.07.24 в 09:51

Две жертви на тежка катастрофа на АМ "Струма"

63-годишна жена и 8-годишно момиченце са загинали тази нощ при тежка катастрофа на магистрала „Струма“ край Бобошево. По непотвърдена официално информация са се ударили микробус и автомобил.  Четирима са били пострадалите, които са транспортирани към областната болница в Благоевград. Там е потвърдена смъртта на жената и осемгодишното..

публикувано на 22.07.24 в 09:31

Москва съобщи за свалянето на 75 дрона

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че през нощта системите за противовъздушна отбрана са унищожили над регионите на Русия 75 дрона, от които 47 над Ростовска област, 17 - над акваторията на Черно и Азовско море. Осем украински дрона са свалени близо до черноморското пристанище Туапсе, където има рафинерия, собственост на петролния..

публикувано на 22.07.24 в 09:01
Бородянка

Експерт: "Грийнпийс" работи за зеленото възстановяване на Украйна дори по време на война

Още от началото на войната "Грийнпийс" работи по зеленото възстановяване на Украйна . Това каза пред БНР Христо Панчев, енергиен експерт на екологичната организация, който се завръща от Киев и Кременчук. "Решението не е едно. Една технология не може да е решение – независимо дали е соларна енергия, вятърна енергия", изтъкна той относно..

публикувано на 22.07.24 в 08:52

Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов"

Първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София ще се състои днес от 10 ч. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, физкултурен салон и многофункционална зала.

публикувано на 22.07.24 в 08:40
Община Плевен

Среща с депутатите от Плевенско за развитието на общината

В Плевен председателят на Общинския съвет Иван Малкодански организира среща-разговор с народните представители от региона за развитието на общината. Осем са депутатите от Плевен, които ще чуят от ръководството основните проблеми и подготвените проекти. "Целта е народните избраници от областта заедно с кмета и областния управител да..

публикувано на 22.07.24 в 08:33
доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: Партийната криза е предпоставка за политическата

Партийната криза е предпоставка за политическата криза, с която се сблъскваме. Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Албена Танева, ръководител на Катедрата по публична администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". " Твърде много хора в нашето общество започват да смятат, че решението на всички тези въпроси е кардинална..

публикувано на 22.07.24 в 08:27