Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сивов от фондация "Покров Богородичен":

Папата избра безтегловно послание за мир и любов

Крайните мнения са нещо нормално в една жива църква

Пламен Сивов
Снимка: Личен архив

Все още сме в апогея на страстите. Трябва да мине още малко време, за да оценим визитата на папата. Мнението е на Пламен Сивов от фондация "Покров Богородичен", който коментира за предаването "Нощен хоризонт" отзвука от посещението на папа Франциск. 

Световното внимание тотално не беше задържано върху визитата на папата в България, смята Сивов, според когото "става дума за чисто вътрешнополитически пиар".

Първата покана – на предишния папа, пак беше с политическа окраска, но тази си беше чисто политическа покана от един премиер към един държавен глава, припомни богословът.

"Тоест, въобще Синодът нито е бил консултиран, не е бил питан. Целият проект за посещението на папата в България е имал за цел да обслужи някакъв политически интерес, нищо друго."

Сивов изрази учудване от подбора на темите за папското посещение у нас и посочи, че сме „на периферията на темата за мигрантите“ и в този смисъл посланието не е било толкова адекватно:

„Темата за мигрантите – ясно е, че е болезнена в цяла Европа. При нас обаче е болезнена по друг начин, отколкото в една Германия и една Италия. Тук мигрантският натиск не беше толкова силен. Темата за мигрантите няма тази драматична окраска, каквато има в един Париж, Берлин или някъде другаде. Папата просто извади от арсенала си послания, които има въобще за европейците и не се е потрудил според мен да види каква е спецификата на нашата ситуация тук, кои са големите въпроси на нашето ежедневие, кои са големите теми на българския бит - ключови въпроси, които могат да имат някакво отношение към католическото учение, към християнската етика.“

„Ние се дърлим вече втора година за Истанбулската конвенция, в момента се дърлим за Стратегията за децата, тоест нашето общество има проблем да намери някакво единство по въпросите за възпитанието на децата, темата за сексуализацията на децата, за насилието над жени, темата за джендър идеологията. Папата е силен по тези въпроси. Той говори много по тези въпроси, говори за абортите по цял свят, но той не избра тези теми, които са наистина болезнени за нашето общество. Може би щеше да бръкне с пръст в раната, но по-добре наистина да беше бръкнал и да каже какво мисли католическата църква по тези въпроси. Защото той не се свени да бърка с пръст в раната навсякъде по света. Тук той избра едно абсолютно безтегловно послание за мир и любов и приемане на бежанците“, коментира още Пламен Сивов.

„Крайните мнения са нещо нормално в една жива църква, в една жива общност – някъде, където има живот. Оценките на самия папа в католическата църква не са еднозначни, какво остава за православната…“, отбеляза Сивов по повод нееднозначните оценки за папското посещение у нас от страна на духовенството.

Църквата обира пасивите заради наши комплекси, подчерта Сивов, давайки пример с епископи, които също така отзивчиво и добронамерено общуват с деца и младежи, както го направи у нас папа Франциск.

„Ходят и се срещат с деца, говорят с тийнейджъри – не по-малко свободно и не по-малко интересно, но никой не се интересува, нито една медия няма да отиде да го снима това. Защото не е интересно. Става интересно, когато го направи някой външен.“

„Когато има нещо положително, ние сме напълно неспособни като медии, като общество да го идентифицираме, да го посочим, да го поощрим“, допълни богословът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49