Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се включи ли Орбан в алианса на националистите

Унгарският премиер Виктор Орбан и италианският вицепремиер и лидер на италианската партия "Лига" Матео Салвини.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ако някой си е мислил, че замразяването на членството на ФИДЕС в Европейската народна партия ще укроти Виктор Орбан, поне по време на предизборната кампания, дълбоко се е лъгал. Вместо това, Орбан оттегли публично подкрепата си за водещия кандидат на европейските консерватори, все още негово партийно семейство. След разговори за бъдещето на ЕС с австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, председател на крайнодясната „Партия на свободата“, Виктор Орбан недвусмислено заяви: „И накрая друго нещо важно за промяната в Европа е комисията, и особено нейният председател. Следя кампанията на така наречения любим „шпитценкандидат“ и това, което виждам е, че той въобще не е подходящ да ръководи Европейската комисия в бъдеще“.

„Вебер би бил добър за нас ... като кандидат за председател на Европейската комисия, но да не забравяме, че той обяви, че не само няма нужда от гласовете на унгарците, но и че не иска с тези гласове да стане председател. Когато някой обижда една страна, тогава министър-председателят на тази страна не може да подкрепи кандидатурата му“, подчерта още унгарският премиер.

Още на следващия ден проправителствените медии в Унгария подеха открита кампания срещу „неубедителния и несигурен“ кандидат на ЕНП Манфред Вебер. Германските християндемократи, които стоят зад кандидатурата на бавареца, реагираха мигновено. Партийният лидер Анегрет Крамп-Каренбауер бе пределно ясна: „Очаквам ФИДЕС да напусне ЕНП.“

Отношенията между Виктор Орбан и европейските християндемократи от години наподобяват брачна двойка пред неизбежен развод. Целенасочената плакатна кампания на унгарския премиер срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер преля чашата на търпението в партийното семейство и то замрази членството му в ЕНП. „Съвет на мъдреците“ трябва да прецени, дали ФИДЕС да остане или да бъде изключена.

Може би това решение вече е излишно, защото Орбан е силно привлечен от нов партньор. Знак за това даде още една среща на унгарския министър-председател тази седмица - с Матео Салвини, италианския вицепремиер и водач на националпопулистите, с когото Орбан демонстрира политическа близост. Краткото, но символично посещение на Матео Салвини в Будапеща, последвало съседската среща с австрийския крайнодесен популист Щрахе, се превърна в тържество за всички онези, които бленуват за обединение на всички националисти: „Успехът на Салвини е от ключово значение за Унгария, защото доказва, че инвазията на мигрантите може да бъде спряна не само по сухопътните граници, но и по море. Така че мога да кажа, че успехът му съвпада с националните интереси на Унгария“.

А те минават през тясно сътрудничество между ЕНП и националистите, смята все още унгарският премиер Виктор Орбан в интервю пред италианския „Ла Стампа“. Вместо това, консерваторите търсели съюз с левите сили в Европа, предупреждава той, подкрепен още по-категорично от Салвини.

„Едно е сигурно: ще има голям съюз между онези, които наистина смятат, че бъдещето на Европа е важно, защото ако левите продължат да управляват Европа, скоро тук ще имаме ислямски халифат, а не свободни градове, свободни села и свободни правителства…За щастие ние сме две правителства и двама души, които вярват в демокрацията в мир и в хармония, в един вид мир, който днес Европа излага на риск, защото няма достатъчно стабилност. Можете да видите какво се случва всеки ден във Франция или какво се случва в Гърция, за да разберем, че политиката на ЕС заплашва мира, който трябва да запазим за нашето бъдеще“, допълва Матео Салвини, който нарича себе си „архитектът на нова Европа“.

Новините от Будапеща очевидно са прескочили Атлантика - окрилен от серията срещи с надежди за нови съюзи унгарският премиер гарнира задаващото се партньорство с радостната вест, че най-накрая и той ще бъде приет от Доналд Тръмп. Заради потвърдената среща в Овалния кабинет в понеделник, унгарският външен министър дори заговори за „глобален алианс“ на националистите-съмишленици. Както е известно, Виктор Орбан беше първият министър-председател от ЕС, който още през лятото на 2016 г. публично подкрепи Доналд Тръмп в президентската кампания. И въпреки това Орбан не беше първият лидер от Източна Европа, когото американският президент покани в Белия дом. Но очакваната сделка за покупка на американски изтребители, както и споделените възгледи в бежанската политика дават почва за ново партньорство между Вашингтон и Будапеща.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Виктор Орбан

Орбан оттегли подкрепата си за кандидата за председател на ЕК от ЕНП Манфред Вебер

Премиерът на Унгария Виктор Орбан оттегли подкрепата си за кандидата за председател на Еврокомисията от Европейската народна партия Манфред Вебер, съобщи Франс прес. Орбан определи като "обидно" изявлението на Вебер, че няма да приеме поста, ако..

публикувано на 06.05.19 в 19:53
Виктор Орбан с Матео Салвини (вдясно).

Салвини и Орбан посетиха оградата на границата между Унгария и Сърбия

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната „Лига“ Матео Салвини посети днес заедно с унгарския премиер Виктор Орбан оградата на границата между Унгария и Сърбия, предаде АНСА. „Искаме различна Европа, която да защитава сигурността..

публикувано на 02.05.19 в 17:05
Виктор Орбан отново спечели изборите в Унгария.

Тръмп кани Орбан на работна среща във Вашингтон

Говорителят на унгарското правителство съобщ днес, че премиерът Виктор Орбан е поканен от американския президент Доналд Тръмп на работна среща на 13 май, предаде АП. Золтан Ковач написа в Туитър, че срещата във Вашингтон ще обхване въпроси като..

публикувано на 02.05.19 в 11:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20