Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обрат в президентската надпревара в Литва, надделява Шимоните

Премиерът Саулиус Сквернялис подава оставка, след като остана трети в първия тур на президентските избори в Литва

| обновено на 13.05.19 в 08:47
2
Бившият финансов министър на Литва Ингрида Шимоните
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Литовският премиер Саулиус Сквернелис ще подаде оставка, след като изгуби президентските избори. Той остана трети в първия тур от надпреварата. 

Междувременно в последния момент при преброяването на гласовете настъпи обрат в позициите на първия и втория кандидат, които ще се явят на балотаж след седмица. Ингрида Шимоните, която през цялото време се бореше с премиера за второто място на балотажа, изненадващо се оказа с по-голяма подкрепа от считания за лидер независим кандидат Гитанас Науседа. В очакване на втория тур най-големият въпрос в страната в момента е дали ще има предсрочни парламентарни избори.

Подкрепяната от Път на отечеството и литовските християндемократи Ингрида Шимоните, която представя себе си като независим кандидат и технократ, събра малко над 31% от гласовете на първия тур на президентските избори в Литва. В щаба на Ингрида Шимоните като че ли приеха най-емоционално предварителните резултати, което личи и от атмосферата по време на изявлението ѝ пред медиите: "Аз ще приема подкрепата на партии с постоянни политически възгледи, независимо дали са в десния или в левия спектър, или са центристи. За мен е важно те да си отстояват казаното, а не да обещават неща, които не могат да изпълнят". 

Икономистът Гитанас Науседа, зад когото не стои нито една партия, остава само с пет процентни пункта под прага от 31 на сто, въпреки че през цялата изборна нощ се очакваше именно той да бъде първи, макар и с малка преднина.

Трети с под 20% остава премиерът Саулиус Сквернелис, която още преди окончателните резултати потвърди, че ще се оттегли от поста си и най-вероятно ще има предсрочни парламентарни избори.

Гласуването на първия тур от президентския вот съвпадна с два референдума, но тъй като до урните не отидоха половината от имащите право на глас, допитванията не могат да доведат до промени в Конституцията на страната. Балотажът на президентския вот съвпада с евроизборите в Литва. 

"Партията на фермерите и зелените" на премиера Саулиус Сквернелис не е решила дали да се откаже от управлението. Литовският премиер Саулиус Сквернелис заяви, че е възможно да има предсрочни парламентарни избори, след като загуби президентския вот: "Провалът в изборите е оценка за мен като политик. Аз приемам тази оценка и ще направя стъпката, която обещах".

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Бившият финансов министър на Литва Ингрида Шимоните

Обрат в президентската надпревара в Литва, надделява Шимоните

Литовският премиер Саулиус Сквернелис ще подаде оставка, след като изгуби президентските избори. Той остана трети в първия тур от надпреварата.  Междувременно в последния момент при преброяването на гласовете настъпи обрат в позициите на първия и..

обновено на 13.05.19 в 08:47
Изборният ден във Вилнюс започна нормално.

Първи тур на президентските избори в Литва

Все още не са обявени първите прогнозни резултати от президентските избори в Литва. Трима са основните кандидати, които имат шанс за балотаж от общо девет претенденти за поста на Желязната лейди, както всички наричат Далия Грибаускайте.  През..

обновено на 12.05.19 в 21:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37