150 артисти участват в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово

Сама Хамди: На художника е отговорността да намали пропастта между изкуството и хората

Биенале на хумора и сатирата в изкуството
Снимка: Дом на хумора и сатирата в Габрово

Тази вечер в Дома на хумора и сатирата в Габрово предстои да бъдат открити изложбите от 24-то Биенале на хумора и сатирата в изкуството.

Паралелно с това ще бъдат обявени носителите на наградите в двата конкурсни раздела - карикатура и съвременно изкуство. Към темата на Биеналето - "Измерения на публичното" - интерес са проявили 649 автори от 69 държави. От тях международното жури подбра за участие 150 артисти. 182 карикатури и произведения на съвременното изкуство ще бъдат представени в залите на Дома на хумора и сатирата. Някои от тях будят смях, други са смешно- тъжни, или пък поглеждат към публичното с ирония…

150 гледни точки към темата „Измерения на публичното“ ще разкрият авторите, участници в изложбите. Биеналето е едно от най-дългогодишните в света. 

"Това е една изключително актуална тема, тъй като дори частният живот вече е нещо публично благодарение на социалните медии. Понятието "публично" само по себе си е много абстрактно и има различни измерения - пространствени комуникативни, организационни дори времеви", коментира екскурзоводът от Дома на хумора и сатирата Светлана Михайлова.

Членовете на международното жури са артисти с признание от професионалната общност, много силни имена - отбелязват организаторите на форума от Дома на хумора и сатирата. За първи път те ще връчат по една голяма награда и в двата раздела - за разлика от досегашните издания, когато статуетката Златен Езоп, изработена от проф. Георги Чапкънов, беше само една. 

Награждаването е тази вечер, а след него пред публиката ще излезе Сама Хамди от Египет със своя интерпретация на темата чрез пърформанс, съчетаващ като артистичен изказ изпълнение на пиано и прожекции на видео записи, заснети в различни страни, сред общности - всяка със своята култура и социална гледна точка.

"Аз използвам различни ситуации, които предизвикват съвсем различни реакция. Знам каква е ситуацията в България, но в Египет има една голяма пропаст, която е между художествената среда и хората, обикновените хора. Художникът носи отговорността да намали тази пропаст между изкуството и хората, да се доближи до хората. Както аз използвам моето изкуство. Шокирам хората, всъщност карам хората да преосмислят рутината на живота", обясни Хамди пред "Хоризонт".

Половината от участващите в тазгодишното Биенале идват за първи път и са все още са непознати за българската публика. Започнало с идеята да бъде мост между творците от Изтока и Запада, днес Биеналето е един от утвърдените международни форуми за изкуство в България.

Настоящото издание не се фокусира единствено върху изложбите. Съпътстващата програма включва лекции и дискусии, едната от които е посветена на медийната комуникация.

Предвидени са срещи с творци, кинопрожекции и детски ателиета. За пръв път в Биеналето основната тема е интерпретирана за най-малките, като ги учи нагледно какво е публично пространство чрез изложба - игра. В импровизиран град децата могат да играят, да творят, да правят бели - това е град, който могат да променят, вземайки общи решения.

Вниманието към друго обществено пространство ще привлече изложбата с любопитни истории на скулптурните фигури Дон Кихот, Санчо Панса, Чарли Чаплин, Хитър Петър, както и странната метална вавилонска кула, които се намират в парка на хумора.

Повече можете да чуете от звуковия файл.