Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: Албанската опозиция няма да се откаже от искането си за оставка на кабинета

Снимка: БГНЕС

Противопоставянето в политическото и общественото пространство в Албания, на какъвто сме свидетели в момента, не е нищо ново – след 1992 г. в Албания няма признати избори и небойкотиран парламент, каза пред БНР дипломатът Боби Бобев от Института по балканистика към БАН, който е бивш посланик в Албания.

„В различни периоди от работата на парламента, опозицията, независимо коя е тя, го е напускала, организирала е протести, довеждали до сблъсъци, имало е и човешки жертви. Този път опозицията в лицето на Демократическата партия основно и прилежащи партии изглежда решена да отиде докрай“, каза експертът по Албания в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Той отбеляза, че опозицията официализира своите искания, които са оставка на кабинета на премиера социалист Еди Рама и временно правителство, което да подготви честни и демократични избори.

„Сблъсъците стават все по-сериозни с радикализирането и насилието. До миналата събота имаше 33 наказателни преследвания на арестувани протестиращи, когато бяха задържани още 50 души“, допълни Боби Бобев.

Има призиви на най-високо равнище, включително от президента Илир Мета, да се намери изход от тази ситуация и от тази обществена криза.

„Опозицията е решена да не се откаже от своите намерения и да принуди по някакъв начин правителството да подаде оставка, за да се тръгне към предсрочни парламентарни избори“, подчерта отново Бобев.

Западни издания вече сочат именно към този вариант

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сблъсъци между демонстранти и силите на реди в Тирана при протести на опозицията.

Все по-бурни протести на опозицията в Албания

Протестите на албанската опозиция стават все по-бурни. Тази вечер тя планира нова масова демонстрация с искане за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Опозицията обвинява кабинета на премиера Еди Рама, че е корумпиран и..

публикувано на 13.05.19 в 20:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова. В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание. На попадащите под ограничителните..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби,..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:00