Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас: Решението за стратегическа инвестиция е в ръцете на „Фолксваген“

| обновено на 20.05.19 в 13:02
Министрите Екатерина Захариева и Хайко Маас направиха първа копка на новата сграда посолството на Германия в София
Снимка: БГНЕС

България е силен проевропейски партньор в сърцето на ЕС и ние сме сигурни, че и след изборите ще продължи да говори със силен проевропейски глас. Това каза министърът на външните работи на Германия Хайко Маас след среща с вицепремиера и български външен министър Екатерина Захариева. 

На въпрос на „Хоризонт“ дали България може да получи подкрепата на федералното правителство за стратегическа инвестиция, Маас отговори, че решението е изключително важно, но е в ръцете на ръководството на „Фолксваген“.

„Бях подготвен, че тук ще ми бъде зададен този въпрос. Разбирам, защото това е изключително важно решение, но то ще бъде взето от фирмата „Фолксваген“, където политиката не може да се намесва. В България действа активно индустриално-търговска камара, в България немският език е много разпространен и всичко това би трябвало да има значение и да бъде взето предвид от „Фолксваген“, когато оттам решат публично да оповестят решението си“, допълни Маас.

Маас не направи прогноза дали австрийската политическа криза ще се отрази на европейските избори и в двете държави, но призова българските граждани да гласуват.

Много важно за България и за българското правителство е на предстоящия вот в неделя да бъде преодолян нарастващият популизъм и евроскептицизъм, допълни от своя страна министър Захариева.

В рамките на двудневната си визита Хайко Маас се срещна снощи с премиера Бойко Борисов, а днес има разговор с президента Румен Радев. 

Посещението е по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Захариева и Маас пътуваха днес със столичното метрото до посолството на Германия, където направиха символична първа копка на новата сграда и зазидаха капсула на времето с послание за бъдещите поколения, която беше поставена в основата на строежа.

В нея са сложили копие от княжеския указ от 1904 г., с който е назначен първият български дипломатически представител в Германия ген. майор Никифор Никифоров, обръщение към идните поколения на Захариева, юбилейна монета за 100-годишнината на „Баухаус“, текстът на германската конституция и парче от Берлинската стена.

Преди това двамата първи дипломати направиха разходка в историческия център на София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът Бойко Борисов и германският външен министър Хайко Маас.

Борисов и Маас разговаряха за инвестиции и енергийна сигурност

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в неделя вечерта с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. В Министерския съвет те обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съобщи..

публикувано на 19.05.19 в 21:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Делегати от ПАСЕ се запознаха с организацията на предстоящите избори

388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са постъпили до момента в МВР.  Образувани са общо 97 досъдебни производства, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той и представители на още три..

публикувано на 08.06.24 в 20:37
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

Министърът на културата разпореди проверка във връзка с инцидента в театъра в Плевен

Министърът на културата Найден Тодоров разпореди проверка във връзка с инцидента в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, при който тежко пострада 17- годишно момиче.  Проверката трябва да установи дали са спазени всички необходими мерки за..

публикувано на 08.06.24 в 20:11
Снимката е илюстративна, архив

Специализирана полицейска операция в Шуменско

В ход е операция за противодействие на престъпността, против нарушаване на политическите права на гражданите, за опазване на обществения ред и осъществяване на превантивна дейност в Шуменско, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР,..

публикувано на 08.06.24 в 19:56

Полицията в Пазарджик пое охраната на всичките 367 секции в областта

Полицията в Пазарджик пое охраната на всичките 367 секции в областта, в които утре ще се проведат изборите за национален и европейски парламент.  Към момента няма получени сигнали за неизправни машини за гласуване, каза председателят на РИК Антони Върбев...

публикувано на 08.06.24 в 19:39

Представителите на близо 100 СИК в област Благоевград не са се явили за изборните материали

Представителите на близо 100 секционни комисии в област Благоевград не са се явили за получаване на изборните материали. Спешни смени за попълване на състава на секциите са поискани от осем общини. Само в последните няколко часа на електронната поща..

публикувано на 08.06.24 в 19:26

Членовете на СИК в Сливен не се притесняват от механизма на вота в неделя

Членовете на СИК в Сливен не виждат нищо притеснително в механизма на вота за Народно събрание и Европейски парламент. Според тях цветните бюлетини и машинния вот няма да забавят или затруднят гласоподавателите и броенето. В Сливенска област в..

публикувано на 08.06.24 в 19:10
 Васил Вълчев

Всички 166 избирателни секции в Турция вече са запечатани

Всички 166 избирателни секции в Турция вече са запечатани успешно и са готови за утре, съобщи за БНР генералният консул на страната ни в Истанбул Васил Вълчев. Подготовката на изборите в Турция протича спокойно, благодарение на опита натрупан при..

публикувано на 08.06.24 в 18:43