Националната кампания "Бъди грамотен" навърши десет години

Снимка: Архив, БГНЕС
Проектът Akademika.bg празнува 10 години от създаването си и също толкова години от началото на националната кампания "Бъди грамотен".

Кампанията "Бъди грамотен" поставя акцент върху правилното писане, поясни в предаването "Закуска на тревата" Ева Гечева от екипа на Академика.

"Това означава да правим неща, които да поощряват и ученици, и възрастни. Много искам да наблегнем на това, че не само учениците и зрелостниците се открояват като хора, които правят грешки. Много възрастни също правят грешки  и не пишат правилно и затова има доста причини. Според мен на първо място е причината, че малко се чете. Колкото и да има напоследък бум в четенето, има доста инициативи, някак стана вече и по-модерно да се чете и много хора предпочитат четенето пред други занимания, все още има една голяма част от нашето общество, която не чете, да си го признаем честно. Двете неща са свързани - четенето и писането. Тези, които не четат, съответно не умеят да пишат, да се изразяват писмено, да пишат правилно", отбеляза Ева Гечева. 

Националната кампания "Бъди грамотен" стига и до малките населени места, допълни тя. 

"В малките населени места и децата, и учителите, и родителите, и местната управа, всички откликват много по-ентусиазирано на предложението да направим "Бъди грамотен". Всички тези участници са добре дошли и онлайн винаги. Ние никога не отказваме нито правописна консултация, нито да се включим в обсъждането на някакъв казус, защото хората обичат и да обсъждат кое е правилно, кога се е променило правилото, защо така са решили да го променят и затова може би нашата страница във Фейсбук е една от най-активните. Над 62 хиляди почитатели има "Бъди грамотен" във Фейсбук. И там се стараем да даваме не само смешни табели, които всъщност привличат хората - неграмотно написани неща, но и да бъдем от полза, т.е. когато има въпрос, ние да потърсим информация и да дадем съвсем навреме справката."

Ева Гечева откроява като слаб момент грешките в учебниците.

"Това, което се случва, е истинско безобразие. Грешки в учебниците, подвеждаща информация, неточности, неграмотност на моменти, да не казвам какви отровени глупости има в някои учебници. Това не са мои констатации. Това го констатират родители, учители, всеки божи ден", коментира тя. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.