Деца и родители се учат на асансьорна безопасност

Снимка: БНР, архив

Детска парламентарна сесия по асансьорна безопасност се провежда днес. Тя е част от проекта детски асансьорен парламент. Деца и родители ще обсъдят какви са сградите, в които живеем и знаем ли как да се придвижваме безопасно между етажите.

Проектът е финансиран от програма Европа 2019 на Столична община и се реализира в партньорство с районните администрации „Люлин“, „Подуяне“ и Техническия университет в София.

„Като цяло идеята на проекта е отново да запознаем нашите малки ученици с най-важните правила за безопасно ползване на асансьори и ескалатори. Като този път разбира се целта ни беше да въвлечем  и техните родители, като заедно след обученията успеят да пресъздадат в рисунка или съчинение, или двете кое е най-важното, което всички ние трябва да знаем, когато ползваме тези съоръжения, които са и най-масовите за вертикален транспорт", каза в предаването „Преди всички“ Емануела Фролошка от Фондация "Асансьорна безопасност". Тя пострада в асансьор в Майчин дом през 2010 г.

„Това, което мога да кажа е, че има ужасно много работа, която трябва да бъде свършена, и ако трябва да обобщя в каква посока, то е в законодателна посока. От началото на годината Фондацията много активно работи съвместно и с Министерството на регионалното развитие  и благоустройството, освен с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, тъй като след четирите си години съществуване от 2015 година реално работейки по тези теми, в крайна сметка се убедихме, че асансьорите са неразделна част от жилищната политика на страната. Начинът по който е организирана грижата за средата, в която ние живеем. Начинът, по който ние като собственици в сградите в режим на етажна собственост полагаме грижи за пространствата, в които живеем, разбира се специализираната част, която се отнася към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, както и към асансьорния бранш.“

„Говорейки на ниво институции често пъти разминаването в скоростта, с която е необходимо да се работи и с която реално се работи по промяна на законодателството и нормативната уредба е един от ключовите моменти. Често пъти различията, които са на ниво както бранш, но също и на ниво институционално ниво, са част от проблемите, които спират решаването на реалните проблеми или поне ги забавят във времето. Честно казано в момента това, което се прави в рамките на министерството на регионалното развитие и благоустройството, определено върви с добра скорост. Разбира се, когато приключи процесът по създаване на финалния документ т.е. проектозакона, който ще бъде внесен за обсъждане, първо ще бъде даден на юристите, а в последствие - за обсъждане, ще видим и колко бързо и там ще заработи“, допълни Емануела Фролошка.

Повече чуйте в звуковия файл


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33