Красимир Калинов: Недействителните бюлетини от машинното гласуване са волеви акт

„Това, което ме изненада на евроизборите е броят на недействителните бюлетини с машинно гласуване – имаме 3,44% недействителни, които са съизмерими с недействителните от хартиеното гласуване. Освен като активен волеви нарочен акт, няма как това да се обясни по друг начин. Което означава, че по пътя от машината до урната на бюлетината нещо ѝ е направено и то вероятно от гласоподавателя. Има и хипотеза, че с тези бюлетини нещо е направено и впоследствие“. Това коментира пред БНР експертът Красимир Калинов, преподавател в Нов български университет и бивш член на ЦИК.

Експертът цитира свое проучване, че между 25% и 30% от хората са гласували на евровота с машини:

„Има обаче едно „но“. Има изключителна неравномерност на хората, гласували с машини. И то до такава степен, че има секции в малките населени места, в които с машина са гласували само един-двама избиратели. Хората, които са по-назад с електронното си образование, избягват този начин на гласуване“.

Според Калинов машинното гласуване у нас трябва да се отмени, каквато е практиката в повечето страни. Но това, подчерта той, „е посока, която политиците не желаят да поемат“.

„Забавянето на ЦИК с обявяването на резултатите е в законовите рамки и не виждам конспиративни елементи в този процес. Няма никакво нагласяване с мандатите, просто трябваше и последната бюлетина в протоколите да бъде отчетена, за да се каже: ето, това са резултатите“, посочи още Красимир Калинов в предаването „Преди всички“ преди ЦИК да обяви имената на 17-те български евродепутати в новия Европейски парламент.

Калинов сподели добрия опит в Швейцария, където участието в изборния процес, в заключителното броене, в попълването на документацията е вменено като граждански дълг, тоест, „всеки гражданин на тази държава счита за престижно да участва в този процес и тогава, естествено, нивото се повдига и грешките намаляват“.

„Дали това е възможно у нас? Трябва да попитате политиците, които възпитават обществото, дали могат да се справят с тази задача. Това се възпитава още в детската градина. Средствата за масовото информиране също са намесени. Това е отношение към държавата и докато си мислим, че тази държава не е наша, няма как нещата да се променят“, отбеляза Калинов.

Експертът каза, че по негови сметки цената на един глас за евровота е бил 56,62 лева, „едни пари, хвърлени на вятъра“.

Интервюто с Красимир Калинов можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33