Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пак порой и градушка в Пловдив, проливен дъжд в община Елена, Ловешко и Старозагорско

В казанлъшкото село Средногорово се е разляла местната река Гюрля
Снимка: БГНЕС

Пороен дъжд, продължил час и половина, нанесе щети и наводни къщи в три села в община Елена. Няма пострадали хора. Екипи на Противопожарната служба помагат на хората за отводняване на имотите, съобщава кореспондентът Здравка Маслянкова:

Пострадалите села от поройния дъжд са Чакали, Майско и Константин, посочи кметът на община Елена Дилян Млъзев: "Хора бяха изведени от къщите в село Чакали, защото там реката доста заплашителни нива беше започнала да достига. Животни няма издавени. Нямаме пострадали хора. Имаме наводнени помещения най-вече в село Константин и в село Майско".

Пострадали имоти има и в град Елена. Пожарникарите помагат за отводняване на засегнатите къщи. Изровена е настилката на много улици. Следят се нивата на местните реки, които започват да се нормализират, увери кметът на община Елена Дилян Млъзев.

Пороен дъжд и градушка, колкото грахово зърно, отново се изсипаха над Пловдив, съобщава кореспондентът ни Кремена Данева. Повечето улици и булеварди са под вода и придвижването по тях е изключително затруднено, тъй като шахтите не успяват да поемат водата. 

Пороен дъжд се е изсипал в следобедните часове над ловешкото село Стефаново и е нанесъл сериозни щети в архитектурния резерват Старо Стефаново. Кметският наместник на селото Иван Джуров разказа, че най-сериозно е пострадала уличната мрежа. На площада водата дори е достигнала два метра: „По улиците  направо тръгнаха реки. Дето е селската чешма, прехвърли през моста водата. Улиците направо са изнесени. Камъните, всичко е изхвърлено надолу. На места пропадането на уличната мрежа е някъде метър“. Джуров каза още, че много от дворовете в Старо Стефаново са наводнени: “Има отнесени дървета. Такова чудо не помня“.

За известно  време са били блокирани хора в една от махалите в селото, но мостът, водещ към нея, е бил разчистен. Няма пострадали и бедстващи.

Заради обилните дъждове в Старозагорско с около 30-40 см вода е наводнен пътят между старозагорските села Оряховица и Дълбоки. Обходният маршрут е през магистрала „Тракия“ 

В казанлъшкото село Средногорово се е разляла местната река Гюрля. По информация на областния управител Гергана Микова, има наводнени мазета, приземни етажи и дворове. Няма пострадали хора и животни.

На язовир "Колена" нивото на водата е на 1,30 м до преливника. Там засега обстановката е спокойна.

Екипи дежурят от снощи по всички критични точки. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва обследване на щетите от градушката, най-много в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55