Пак порой и градушка в Пловдив, проливен дъжд в община Елена, Ловешко и Старозагорско

В казанлъшкото село Средногорово се е разляла местната река Гюрля
Снимка: БГНЕС

Пороен дъжд, продължил час и половина, нанесе щети и наводни къщи в три села в община Елена. Няма пострадали хора. Екипи на Противопожарната служба помагат на хората за отводняване на имотите, съобщава кореспондентът Здравка Маслянкова:

Пострадалите села от поройния дъжд са Чакали, Майско и Константин, посочи кметът на община Елена Дилян Млъзев: "Хора бяха изведени от къщите в село Чакали, защото там реката доста заплашителни нива беше започнала да достига. Животни няма издавени. Нямаме пострадали хора. Имаме наводнени помещения най-вече в село Константин и в село Майско".

Пострадали имоти има и в град Елена. Пожарникарите помагат за отводняване на засегнатите къщи. Изровена е настилката на много улици. Следят се нивата на местните реки, които започват да се нормализират, увери кметът на община Елена Дилян Млъзев.

Пороен дъжд и градушка, колкото грахово зърно, отново се изсипаха над Пловдив, съобщава кореспондентът ни Кремена Данева. Повечето улици и булеварди са под вода и придвижването по тях е изключително затруднено, тъй като шахтите не успяват да поемат водата. 

Пороен дъжд се е изсипал в следобедните часове над ловешкото село Стефаново и е нанесъл сериозни щети в архитектурния резерват Старо Стефаново. Кметският наместник на селото Иван Джуров разказа, че най-сериозно е пострадала уличната мрежа. На площада водата дори е достигнала два метра: „По улиците  направо тръгнаха реки. Дето е селската чешма, прехвърли през моста водата. Улиците направо са изнесени. Камъните, всичко е изхвърлено надолу. На места пропадането на уличната мрежа е някъде метър“. Джуров каза още, че много от дворовете в Старо Стефаново са наводнени: “Има отнесени дървета. Такова чудо не помня“.

За известно  време са били блокирани хора в една от махалите в селото, но мостът, водещ към нея, е бил разчистен. Няма пострадали и бедстващи.

Заради обилните дъждове в Старозагорско с около 30-40 см вода е наводнен пътят между старозагорските села Оряховица и Дълбоки. Обходният маршрут е през магистрала „Тракия“ 

В казанлъшкото село Средногорово се е разляла местната река Гюрля. По информация на областния управител Гергана Микова, има наводнени мазета, приземни етажи и дворове. Няма пострадали хора и животни.

На язовир "Колена" нивото на водата е на 1,30 м до преливника. Там засега обстановката е спокойна.

Екипи дежурят от снощи по всички критични точки.