Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Пловдив се нормализира след вчерашния порой

| обновено на 03.06.19 в 12:10
Снимка: МВР-Пловдив

Ситуацията в Пловдив след снощния проливен дъжд постепенно се нормализира. Няма сигнали за бедстващи и пострадали хора.

Над 70 литра на квадратен метър дъжд блокира булевардите вчера в Пловдив. На последното заседание на кризисния щаб в града присъства вътрешният министър Младен Маринов.

През нощта е имало над 12 изключително критични точки. Една от тях е била управлението на НКЖИ, където е оставало половин метър от това водата да залее таблата за захранването. Сега остава да се възстанови  управлението на бариерите по железопътната линия, които още са на ръчен режим. Работи се и по няколко повредени светофарни уредби

Маринов обясни, че въпреки тежката обстановка основание за обявяване на бедствено положение в града не е имало.

Няма пострадали хора, щетите в града се установяват.

Стигнало се до евакуация на около 30 майки с деца, блокирани в автомобили. Останалите случаи на извеждане на хора са свързани с преминаването на по-високи етажи и безопасността на деца и болни.

Продължава работата на аварийните екипи. По информация на създадения кризисен щаб, през изминалото денонощие са подадени над 1 000 сигнала за наводнени частни и обществени имоти и сгради, с помощта на пожарникари от София в града се отводняват подлезите и улиците. 

Проходими, но все още трудни за преминаване са единствено подлезът на "Скобелева майка" и Коматевския възел. Вече се мият улиците и булевардите, по които има замърсявания, но движението не е спряно. Почистват се и се отводняват и подлезите за пешеходци.

Там, където светофарните уредби все още не работят, има дежурни екипи на полицията. На два жп прелеза също се регулира движението. 

Няма райони в града без електричество или вода. Аварийните екипи продължават отводняването на обществени сгради.

Всички закъсали коли в критичните точки са изтеглени на наказателния паркинг на бул. „Найчо Цанов“ и служебния паркинг на сектор „Пътна полиция“ на ул. „Напредък".

„Ситуацията в Пловдив не трябва да се подценява. Тя е сериозна, но е добре да се отнасяме и ние сериозно към нея и да не правим излишни внушения и да престанем да живеем в тази медийна превъзбуда, в която обществото ни живее. Трябва да се отнесем по-сериозно и отговорно към случващото се, т.е. да бъдем подготвени“, коментира в предаването "Хоризонт до обед" главният редактор на Радио Пловдив Марин Данев. 

Според него трябва да се помисли за реализацията на големия воден проект на Пловдив и за това градът да започне да се разраства не навътре, а навън, т.е. да разширява територията си, посочи още той.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кризисен щаб заседава в Пловдив заради обилния порой

Извънреден кризисен щаб заседава в сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив под ръководството на директора старши комисар Атанас Илков. Участват началникът на отдел ОП комисар Венелин Младенов, началникът на сектор Пътна полиция гл. инспектор..

обновено на 03.06.19 в 03:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22