Сто-лица култура – Пловдив 2019

През 2019 г. Пловдив е Европейска столица на културата заедно с италианския град Матера. България и древният град са отново във фокуса на световното внимание.

Програма „Хоризонт“ се пренася в Града на тепетата и заедно с Радио Пловдив в „сдвоен ефир“, едновременно на националните честоти на програма „Хоризонт“ и на регионалните честоти на Радио Пловдив, ни потапя в атмосферата на града.

В избрани понеделници от месеца 10,00 до 12,00 в предаването „Хоризонт до обед“ водещата Ирина Недева ни среща с най-интригуващите гости и участници в арт събитията в Града на тепетата. Заедно с кореспондентката на „Хоризонт“ в Пловдив Кремена Данева, която е редактор на поредицата, екипът на предаването се опитва максимално да следва принципа „Първо гледаме, после говорим“, за да предложи по-дълбоко осмисляне на предизвикателствата, които стават видими в полето на културата и които са важни за по-доброто разбиране на процесите в съвременното ни общество.

Публикации

Светлин Христов

Квартет Контрапункт от млади български инструменталисти представя нови композиции по темата Орфей

Четирима млади български музиканти е поканил Александър Матюсън за първата вечер на Plovdiv Fresh Music Festival. Събитието е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата. Единият от младите изпълнители, Светлин Христов е и..

обновено на 09.09.19 в 16:55
Георги Стоев

Георги Стоев: Възможно е да се намери частен терен за построяване на опера в Пловдив

"Преди три години идеята Пловдив да има сграда за операта беше само мечта. Три години по-късно имаме конкретно предложение с конкретен парцел. Той се намира под сграда,  която пловдичани познават като бившия Партиен дом, в самия център, в..

публикувано на 09.09.19 в 16:50
Веселина Сариева

"Сподели Нощта" е мотото на Нощ Пловдив 2019

14-тото издание на арт инициативата „Нощ“, която започна навремето като „Нощ на музеите и галериите“, се вписва хармонично в артистичната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019.  „Както и Седмицата на съвременното изкуство,..

публикувано на 09.09.19 в 15:50
Едно от местата в Пловдив, където операта изнася своите концерти, е Античният театър

Операта в Пловдив гастролира в собствения си град, остава без сграда

Два от стратегическите културни проекти за Пловдив - изграждането на нова опера и ремонт на концертна зала от години се движат в административните лабиринти на местните и държавните институции.  Пловдивската опера използва сцената на Дома на..

публикувано на 09.09.19 в 14:46
Баня Старинна, снимка Ирина Недева

Изложбата „Изкуство без граници“ се фокусира върху базови проблеми на човечеството

„Изкуство без граници“ - до 30 септември Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив провокира възприятията в изложбено пространство на "Склад" и в Баня Старинна в Пловдив. Фотография, видео, филм, инсталация, скулптура - произведения, които вече..

публикувано на 09.09.19 в 13:21
Евелина Келбечева

Деветосептемврийският преврат променя парадигмата на българската история и култура

Днес от 12 часа на площад "Стефан Стамболов" в Пловдив почитат паметта на жертвите на комунистическия режим. По късно през деня на Братската могила организацията на БСП в Пловдив отбелязва 75 години от събитията на 9 септември 1944...

публикувано на 09.09.19 в 12:34
Александър Матюсън в студиото на Радио Пловдив

Пловдив Fresh Music фестивал събира млади европейски музиканти в града на тепетата

Орфей като събирателна точка между германски композитор, австро-германец, латвиец и българо-шотландец – музикалният проект от афиша на Пловдив Европейска столица на културата 2019 прави именно това.        „Преценихме, че искаме нещо обединяващо, а..

публикувано на 09.09.19 в 12:33

Спектакълът "Caged" - сценично огледало на съвременните страхове

Най-голямата танцова продукция, създавана до момента в България, е част от афиша на Пловдив Европейска столица на културата 2019.Това е световна премиера на българо-корейския спектакъл „CAGED“, посветен на страховете - индивидуални и обществени,..

публикувано на 09.09.19 в 11:25

„Аз, Ти, Пловдив“ и културата на опазване на градската среда в Пловдив

В квартал "Тракия" в Пловдив инициативата за по-чиста градска среда „Аз, Ти, Пловдив“ съпровожда събития, случващи се паралелно с основните събития в календара на “Пловдив – европейска столица на културата 2019-а“, но без да са част от самия..

публикувано на 26.07.19 в 13:33
Фабиен Фльори

Директорът на Френския институт доведе в Пловдив студенти франкофони от цял свят

100 студенти франкофони от 20 страни са в Пловдив за международната си конференция. Престижният форум стана факт благодарение на Фабиен Фльори, директор на Френския институт. „Искахме да работим и по културен проект. Затова в Пловдив..

публикувано на 03.07.19 в 12:17