Сто-лица култура – Пловдив 2019

През 2019 г. Пловдив е Европейска столица на културата заедно с италианския град Матера. България и древният град са отново във фокуса на световното внимание.

Програма „Хоризонт“ се пренася в Града на тепетата и заедно с Радио Пловдив в „сдвоен ефир“, едновременно на националните честоти на програма „Хоризонт“ и на регионалните честоти на Радио Пловдив, ни потапя в атмосферата на града.

В избрани понеделници от месеца 10,00 до 12,00 в предаването „Хоризонт до обед“ водещата Ирина Недева ни среща с най-интригуващите гости и участници в арт събитията в Града на тепетата. Заедно с кореспондентката на „Хоризонт“ в Пловдив Кремена Данева, която е редактор на поредицата, екипът на предаването се опитва максимално да следва принципа „Първо гледаме, после говорим“, за да предложи по-дълбоко осмисляне на предизвикателствата, които стават видими в полето на културата и които са важни за по-доброто разбиране на процесите в съвременното ни общество.

Публикации

Теодосий Спасов

Група "Западни Балкани: Правете музика, а не война!

В Античния театър в Пловдив беше третият концерт на сборната формация „Западни Балкани“, родена от прочутия майстор на кавала Теодосий Спасов. В нея влизат още петима балкански музиканти – от Албания, Черна гора, Македония, Сърбия и Босна и..

публикувано на 03.06.19 в 13:23
За празника си - 1 юни децата се включиха в различни творчески работилници.

Деца построиха в Пловдив града, за който мечтаят

Град на децата беше открит по случай 1 юни на Младежкия хълм в Пловдив, известен и като Джендем тепе - най-отдалеченото от центъра, но и най-високото тепе. Градът се прави от самите деца, изработва се, строи се в почти реални размери.  Целта..

публикувано на 03.06.19 в 13:04

Пловдив като комикс

„Пловдив фентъзи пътеводител“ е роман в картинки, представен преди ден на Капана фест. Герои в комикса са култови хора и кръчми. „Това е типично пловдивски разказ на част от легендите за града“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Йордан..

публикувано на 03.06.19 в 12:55

National Geographic започва серии за Пловдив

Новият пети сезон на Explore Bulgaria на National Geographic ще е посветен на Пловдив и Европейската столица на културата. Премиерата е на 5 юни от 21.30 часа. Епизодите ще се излъчват всяка сряда, като всеки от тях е посветен на различна тема...

публикувано на 03.06.19 в 12:36

Ситуацията в Пловдив се нормализира след вчерашния порой

Ситуацията в Пловдив след снощния проливен дъжд постепенно се нормализира. Няма сигнали за бедстващи и пострадали хора. Над 70 литра на квадратен метър дъжд блокира булевардите вчера в Пловдив. На последното заседание на кризисния щаб в града..

обновено на 03.06.19 в 12:10

"Столипиново" и литературата

Детската авторка Диана Петрова ще проведе приказна работилница за творческо писане с деца от училище „Найден Геров“ в пловдивския квартал „Столипиново“. Решихме да отидем в махалата – с нашите книги, с нашите познания и с нашата прекрасна..

публикувано на 03.06.19 в 12:00
Празнуване на Банго Васил в

Фотоизложба разказва за "Столипиново"

Фотоизложба "Махалата край града" ще се открие следващата седмица в Пловдив. Организацията е на Фондация за регионално развитие „Рома“ - Пловдив.   В предаването „Хоризонт до обед“ Антон Карагьозов подчерта, че има много неща, които трябва да се..

публикувано на 03.06.19 в 11:35

Спектакъл, вдъхновен от традиционния японски куклен театър, представят в Пловдив

Утре в Държавен куклен театър – Пловдив ще бъде показано поредното представление на фестивала за съвременен театър и танц „Черната кутия“ – „Принцът на морето и принцът на земята“. Спектакълът е вдъхновен от традиционния японски куклен театър..

публикувано на 03.06.19 в 11:17
Pandeireteiras sen Fronteiros в Пловдив, снимка Ирина Недева

Традиционното дайре от Галиция по калдаръмите на Пловдив - Pandeireteiras sen Fronteiros събра погледите на пловдивчани и гости

Започнахме с Испания и ще завършим с нея -  от Толедо до Пловдив - но и от Пловдив до Галиция е посоката, която сега ще вземем.    Аточа е една от музикантките, която ще бъде нашият гид в музиката на Галиция и традиционната употреба на музикалния..

публикувано на 22.04.19 в 19:35
хърватската музикантка ŠećeЯ в центъра на Пловдив

Електрическият Орфей в центъра на Пловдив събира трип-хоп, пост-пънк и балкански ритми

Следобедна среща на открито предлага априлското издание на Electric Orpheus, в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. На 20 април, пред artnewscafe (в пешеходната част на ул. „Отец Паисий“), още от 16:00 часа и с вход свободен,..

публикувано на 22.04.19 в 18:15