Мила Минева: Има разделение между академичната социология и социологията на терен

Българската социологическа асоциация би могла да играе ролята на посредник, смята тя

Снимка: БГНЕС

Има разделение между академичната социология и социологията на терен и то по скоро е свързано с пазарно напрежение, отколкото с професионално. Това заяви пред БНР Мила Минева от Българската социологическа асоциация.

„Професионалните разделения са като че ли в агенциите, помежду си не могат да формират консенсус. Българската социологическа асоциация като независима и доброволна институция би могла да играе ролята на посредник“, коментира тя в предаването „Преди всички“.

„В момента ангажиментът на социологията трябва да бъде към гражданите. Това, което социологическите проучвания могат да направят, е да допринесат за информирания избор на гражданите и рационализирането на публичния дебат. Мисля, че една предстояща среща между професионални социолози - както академични, така и от агенциите, би могла да помогне за изчистването. Вече имаме етични стандарти за провеждане и публикуване на изследвания, но може би има нужда отново да помислим върху това как да бъдем още по-коректни, защото светът се променя и естествено, че и етичните стандарти трябва да се променят“, изказа мнение Мила Минева и изрази надежда тази среща да се проведе преди местните избори.

По думите й трябва да се обърне внимание на начина, по който публично се представят данните, така че да е невъзможна манипулация чрез тях.

Минева заяви, че по принцип е за екзитполовете, но не и в деня за размисъл:

„По-добре да оставим деня за размисъл по-тих, за да могат избирателите сами да формират мнение... Каквато и регулация да се приеме, ако тя не може да бъде наложена, е безсмислено да я има. Тогава само едни много съмнителни агенции биха си позволявали да нарушават забраните и резултатите, които ще получаваме, ще бъдат недостоверни“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33