Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерготерапевти отправят възражения, не е потърсена експертизата им

Проект за наредба за физическата среда в училище провокира критики на директори

Оптимизирането на училищните пространства е скъпо, а някои от сградите са твърде стари

Снимка: БГНЕС

Проект на Наредба на Министерството на образованието и науката за промени във физическата среда в училищата вече среща първи критики от страна на директорите. Замяна на двойния чин с единичен, Г-образна форма на класните стаи са само част от планираните промени, коментирани в публичното пространство. 

Значителна част от изискванията ще трябва да акумулират голям финансов ресурс, който не е ясно откъде ще дойде, обясни директорът на 31-во училище „Иван Вазов“ в София Надежда Николчева. Тя е категорична, че има разминаване между реалната образователна среда, оптималната образователна среда и тази, която наредбата предлага.

Предложенията не отчичат кога са строени сградите на училищата

Нещата, които са предвидени в наредбата, стоят добре, но сроковете са нереални, смята Надежда Николчева. 

"Тази наредба не прави никаква съществена разлика в изискванията за училищни сгради, които са строени преди 30, 50, 60, 80 години, както е това училище. То е строено преди 65 години и напълно е съответствало на тогавашните нормативи за училищна сграда. Изведнъж 2015 година се появява наредба за новите изисквания за сгради, изпълняващи обществени функции, и ние искаме да пригодим 2015 година една сграда, която е строена 1954 година. Това просто няма как да се случи“.

В някои от предложенията липсва здрава логика как ще се приложат на практика, изтъква Николчева. 

"Изискването за зоната за обучение на учениците от първи гимназиален етап включва и кабинет по музика. Само че учениците учат музика в първия етап на гимназиалния етап само в 9 клас, само един час седмично, т. е. аз ако имам три паралелки в 9 и 10 клас, този кабинет ще е зает само три часа седмично. Е, защо да хабим такова пространство? Защо да не е изискваните да има един кабинет по музика за цялото училище и съответно часовете да се въртят там? По същия начин е изискването за кабинетите на логопед, психолог и ресурсен учител."

Вероятно хората, които са конструирали текстовете на наредбата, отдавна не са влизали в училище, коментира още Николчева. 

По думите й, заложените в проекта за наредба няколко кабинета за психолозите, логопедите и ресурсните учители няма как да се осигурят. "Няма училище с повече от един-двама психолози, а така, както са дадени изискванията за едно средно училище, каквото е масовият тип училища, трябва да има четири кабинета за психолози. Повечето училища нямат логопеди, но трябва да подсигурят отново 4 кабинета за логопедите."  

Училищата нямат пари за заложените нови изисквания

Ако финансирането на промените, заложени в наредбата, бъде осигурено, проблем няма да има. Ако обаче се разчита на финансовия ресурс на училищата, ще има сериозен проблем, прогнозира училищният директор.

"Защото например специализираните кабинети по химия, физика, биология - във всички тези кабинети подът трябва да смени. И това не е случайно - вероятно това по някакъв начин гарантира безопасността на учениците. Ние сме съгласни, само че на каква цена и кой ще я плати? Същото се отнася за ВиК инсталацията, която трябва да се прокара в тези кабинети, защото се изисква мивка за всеки ученик или на двама-трима ученици."

Оказва се, че физкултурният салон на 31 училище отговаря на почти всички изисквания в проекта на наредбата, с изключение на едно: няма отделен санитарен възел за учителите.

По повод изискването в наредбата двойните чинове на учениците от началния курс да бъдат заменени с единични работни места Надежда Николчева изтъква:

"Те отдавна в повечето училища са такива. Единични, модулни, и аз намирам, че са много добри, защото няма нужда да правя отделен кът, както те предлагат тук, а всъщност модулните чинове могат да формират такива - кръгли маси за групова работа, единични..."

Какво от училищния живот ще промени Г-образната форма на класната стая - едно от предложенията в проекта? Според Надежда Николчева това отдавна се практикува в определени часове, но не може да бъде модел за всички часове. Тя уточнява още, че езикът, на който са написани предложенията за промени е архитектурно-инженерен, а наредбата е насочена към хора с педагогическо образование. 

Не е поискана експертизата на ерготерапевтите   

"Нашето мнение не беше поискано дори когато беше обсъждана наредбата за приобщаващото образование, въпреки че ерготерапията действително има много голямо приложение и е много важна в тази сфера", посочи пред "Хоризонт" доц. Лилия Тодорова, председател на Асоциацията на българските ерготерапевти и заместник-декан на Факултета по обществено здраве в Русенския университет. 

"В наредбата се поставят много конкретни изисквания каква трябва да бъде училищната среда и същевременно се споменава, че тя трябва да бъде гъвкава. Една среда, в която има толкова много конкретни изисквания, не може да бъде гъвкава. Средата трябва да бъде съобразена с класа, с децата, с децата, които имат специални потребности в този клас", поясни ерготерапевтът.

"Смятаме, че нашето участие при изработването на тези наредби и въобще в целия процес на приобщаващо образование, е много важно и много нужно. За съжаление, когато се изработваха тези наредби, ерготерапевтът присъстваше в някои от вариантите, но в последния вариант отсъства", посочи доц. Тодорова.

Срокът за изпращане на препоръки към бъдещата наредба е до 10 юни. 

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16