Вече 26 години Мира Попова печели малки и по-големи битки в ефира

"Тези мънички минути" - предаването, което подава ръка на хората с увреждания

4
Мира Попова в студиото на "Нощен хоризонт"
Снимка: Станислава Пирчева

Мира Попова е сред онези личности, които само с присъствието си носят радост, вдъхновяват и респектират – с професионализъм и одухотвореност. Тя е журналист. Автор и водещ е на предаването „Тези мънички минути“ на Университетското радио „Алма Матер“, посветено на хората с увреждания.

Предаването стартира преди 26 години в ефира на Радио „ФМ+“ първоначално като рубрика. Две години след началото, поставено на 15 февруари 1993 г., “Тези мънички минути“ стават част от програмата на „Алма Матер“ (08.02.1995 г.), където се излъчва и до днес в едночасов формат, пряко, всеки четвъртък от 17 часа.

„Още ми е интересно, още намирам нови хора, нови теми и така върви…“ – сподели в предаването „Нощен хоризонт“ Мира Попова.

Още преди 10 ноември е ставало дума да има предаване за хората с увреждания, припомня Мира Попова, която тогава не била много склонна.  

„Но след 90-а година вече, когато много от специалните предприятия започнаха да се закриват, когато много хора с увреждания останаха без работа… Нека да си кажем, че и към слепите, и към хората с други увреждания има още предубеждения и хората смятат, че техните възможности са много по-малко… И тогава аз реших, че трябва да има такова предаване. Наистина в предаването гостуват толкова много хора с различни увреждания и всички нещо правят. Не всички са на постоянна работа, но с нещо се занимават и аз много им се радвам.“

Избрала името „Тези мънички минути“, защото й напомня за стихотворение на Елисавета Багряна.

Предаването на Мира Попова печели с това, че няма друго такова в българския ефир, изтъкна Таня Симеонова, директор на „Алма Матер“.

„Проблемите на хората в неравностойно положение може би изглеждат дребни за всички нас, които сме забързани в ежедневието си, но на принципа на китайската капка успяваме да отвоюваме (най-вече Мира с нейните теми и събеседници) малки и средни битки“, заяви Симеонова.

„Всеки носи някакво богатство в себе си. Това богатство обаче много често остава несподелено с другите. Вдигаме стени около нас и не се разбираме. Стоим си в собственото гнездо и понякога опипом търсим възможност да установим контакт… Слепите правят точно това – те може би най-искрено и най-спонтанно търсят опипом да намерят ръката, която е приятелска, която ще ги измъкне от това състояние“, разказа журналистът Константин Тилев, който се включи да разкаже за работата на Мира Попова.

Хората с увреждания са много старателни и когато получат работа, в повечето случаи са много съвестни, разказа още Мира Попова. Тя уточни, че в Радио „Алма Матер“ работят двама души с напълно загубено зрение. „Може би сте слушали предаването за театър в понеделник. Колко малко хора работят в радиото и двама от тях не виждат. Коя друга фирма би се похвалила с нещо такова?“

"Мира Попова си е същата - амбициозна, младолика, вдъхновена, с този неин висок дух винаги", допълни и Диляна Кирковска, някога част от екипа на "Алма Матер", сега работеща в СЕМ. Според нея Мира Попова работи "много професионално, с разбиране, с обич и без грам надменност".

Мира Попова е родена на 11.08.1935 г. в село Воден, Ямболско. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. До загубата на зрението си работи в Университетската библиотека, а след това е редактор в сп. „Зари“. В различни периоди е сътрудник на Българското национално радио – по програма „Христо Ботев“ в предаването „Въпреки всичко“ представя хора с увреждания. Публикува текстове по проблемите на хората с увреждания в столични периодични печатни издания.

Още за мисията на Мира Попова слушайте в звуковия файл.

Галерия