С роботизирана система в Александровска болница ще се правят операции на простатата

Снимка: puls.bg

Ракът на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете. Над 92 000 души в Европа губят битката с болестта всяка година. Над 2 милиона  са с поставена диагноза.

Изследванията показват, че ракът на простатата е третата водеща причина за смърт, свързана с онкологично заболяване при мъжете. Всяка година в Европа се диагностицират над 400 000 пациенти. Годишните разходи в европейските страни за откриване и лечение на простатния карцином възлизат на над 9 милиарда евро, а здравното обслужване - близо 6 милиарда евро.

Въпреки постоянно нарастващия брой заболели в страните от Западна Европа и САЩ смъртността намалява, посочи председателят на Българското урологично дружество доц. Марин Георгиев:

„Поради факта, че все повече пациенти се откриват в ранен стадий, което позволява радикалното лечение, което действително може да бъде със 100-процентен контрол, както на онкологичния резултат т.е. на рака, така също по отношение на качеството на живот“.

Възрастта и наследствената обремененост са сред най-сериозните рискови фактори за заболяването. Мъжете, които имат близки роднини, заболели от простатен карцином, са с три до четири пъти по-податливи на заболяването. А с напредването на възрастта честотата на рака на простатата ескалира драстично.

У нас ранната диагностика все още не е на достатъчно добро ниво, смята доц. Георгиев:

„В Източна и в Централна Европа преживяемостта е с 3-4 пъти по-ниска отколкото тази в Западна Европа“.

Най-често ракът на простатата се открива при профилактични прегледи, но и различни неразположения отвеждат мъжете в кабинета на уролога. Практиката показва, че от рак на простатата заболяват все по-млади мъже.

Възрастта не е гаранция, че няма да се разболеете, споделя препатил пациент:

„И то най-интересното, че бях на биопсия с един възрастен човек, който имаше много по-завишени стойности. И аз си викам - той сигурно ще има нещо, а на мен нищо няма да ми има, но се оказа, че на него му нямаше нищо, докато на мен ми откриха този карцином. А то всъщност тогава при преглед на простатата се оказа, че тя е с характеристики на младеж - нито е уголемена, нито е втвърдена…“

Хванат в начален стадий ракът на простатата се оперира и пациентът може да се излекува напълно.

У нас вече са налични всички най-съвременни средства за диагностика и лечение, посочи доц. Марин Георгиев:

„Това са минимално инвазивните методи. Това лапароскопската и най-вече роботизираната просатектомия, която се извършва с робот, понижават ракообусловената смъртност до 20-30 процента. Разбира се ранното откриване намалява риска от това пациентът да бъде в напреднал метастатичен стадий, където и разходите са неимоверно много повече“.

От години Българското урологично дружество настоява за въвеждането на задължителен скрининг за рак на простатната жлеза. Засега без успех.

„На 40 години при мъже, които са фамилно обременени и на 45 години вече при останалата популация.“

Сега здравната каса плаща за изследване с PSA туморен маркер на мъже над 50 години и то веднъж на 2 години, което е крайно недостатъчно. И нито лев за оперативно премахване на простатната жлеза.

„Съвременните минимално инвазивни методи за лечение на рак на простатата не се покриват от касата. Българският мъж е лишен от тази възможност. Той трябва да доплаща около 5000 за роботизираната операция и около 2500 за лапароскопската.“

Годишно у нас се диагностицират между 2500 и 3000 пациенти с рак на простатата и се извършват около 500 високотехнологични операции на обща стойност около 3 милиона лева. Сумата е нищожна за мащабите на една държава, а ефектът е много сериозен, коментира доц. Красимир Янев - хирург в Александровска болница:

„Не става дума за милиони, просто сумата е смешна за една държава като нашата, а е необходима такава подкрепа в името на българския мъж. Да има той равен достъп до съвременно високотехнологично лечение“.

За сравнение операция на простата с робота „Да Винчи“ в Германия струва 15 000 евро, във Франция - 20 000, а в Швейцария - 50 000 евро. У нас високотехнологични операции се извършват в две частни клиники в София и в една в Плевен. Добрата новина е, че с пари от бюджета ще бъде доставена роботизирана система „Да Винчи“ в Александровска болница.

Повече можете да чуете в звуковия файл.