България и ОАЕ изразиха загриженост от напрежението в Оманския залив

Първите дипломати на България и на ОАЕ Екатерина Захариева и шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян изразиха днес загриженост от ескалацията на напрежението в Оманския залив и призоваха за възстановяването на диалога за гарантиране на стабилността.

 „България е много близка до региона, не само географски. Цялото това нагнетяване на напрежението в региона е изключително опасно. Ние наистина призоваваме за бързо разследване и установяване на извършителите на нападението и от вчера, и от миналия месец“, заяви външната министърка.

От България шейх Абдула настоя международната общност да предприеме категорични мерки за предотвратяване на ескалацията на напрежението в Близкия изток и за гарантиране на петролните доставки и корабоплаването в залива. На въпрос доколко е възможен военен конфликт между Иран и САЩ, външният министър на ОАЕ заяви: „Трябва да работим заедно, за да изтръгнем този фитил. Надяваме се тези усилия да успеят и да видим широки рамки на сътрудничество с Иран. Всичко, към което се стремим, е да постигнем международна убеденост, че истинската сигурност и стабилност е когато са стабилни всички страни от региона под международна егида“.

Външният министър на Абу Даби шейх Абдула е на посещение у нас за откриването на посолство на ОАЕ в София.


Галерия

Свързани новини

САЩ обвиниха Иран за нападенията над танкери в Оманския залив

От американското централно военно командване разпространиха видеоклип, който по думите им показва ирански сили да премахват невзривила се мина от един от танкерите, които се предполага, че са били обект на атака в Оманския залив. Иран отрича да е намесен..

публикувано на 14.06.19 в 07:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33