Повечето от последните лешояди в България са се приютили в Източните Родопи

Снимка: БГНЕС

Наричат лешоядите „санитарите на природата“ или дори „въздушна служба по почистването“. Те олицетворяват начина на природата да се справи с мъртвите животни. Хранейки се с мърша, лешоядите предотвратяват разпространението на болести и зарази сред другите животни. През годините у нас са се срещали четири вида лешояди. Днес обаче животинските видове са застрашени от изчезване, а експерти от Българското дружество за защита на птиците полагат ежедневни грижи за опазването на тяхната популация.

Повечето от последните лешояди в България са се приютили в Източните Родопи - долината на река Арда предлага идеални условия за формиране на въздушни течения, от които лешоядите се възползват, за да пестят енергия при летене, а и храната по околните възвишения все още е в изобилие. Господарите на небесния простор са внушителни със своите размери, размахът на крилата им достига почти три метра.

Туристите в района могат да срещнат белоглавия лешояд. През 90-те години грабливата птица е била на границата на изчезването, но е била спасена, благодарение на усилията на експертите от Българското дружество за защита на птиците. И докато преди 30 години броят на гнездящите двойки е бил едва 13, то днес в страната има около 100 двойки белоглави лешояди.

Черният лешояд живее в Гърция, но идва в България, за да се храни. Може да бъде забелязан в района на язовир Студен кладенец. Брадатият лешояд вече е напълно изчезнал вид по нашите земи, разказва Стойчо Стоев от Българското дружество за защита на птиците.

В световен план египетският лешояд е по-застрашен от изчезване животински вид дори от пандата и тигъра. На целия Балкански полуостров има по-малко от 60 бройки, а преди години са били няколкостотин. Силното зрение и неуморните полети над териториалните владения позволяват на египетския лешояд пръв да забележи мъртвите животни. Той се отличава от другите лешояди и по това, че улавя и жива плячка като гризачи, насекоми и гущерчета.

Египетският лешояд е единственият от четирите вида лешояди, населяващи Европа, който всеки сезон се отправя на далечно пътуване към Централна Африка. Младите и възрастни египетски лешояди идват у нас напролет и напускат родните земи наесен, когато се впускат в приключение, изпълнено с опасности. Полетът им покрива три континента и продължава повече от месец, в който те преодоляват на 4000 километра.

Обикновено жертвите са малките и неопитни лешояди, които не познават маршрута. Сериозна заплаха обаче дебне египетските лешояди в Африка, алармира Стоев.

У нас основната заплаха пред популацията на птиците остава залагането на отровни примамки за борба с хищниците, станало причина за значителното и бързо намаляване на числеността на лешоядите, както и за тяхното изчезване от много райони на страната. Лешоядите са изложени на риска от множеството отрови, попадащи в храната им.

В по-малка степен грабливите птици са застрашени още от бракониерство и опасни електропроводи. На гърба на лешоядите има поставени предаватели, които вземат точни джипиес координати и дават възможност на еколозите да следят всеки час какво се случва с птиците и така разбират каква е нейната съдба от напускането на гнездото в някои случаи до смъртта ѝ.

Днес появата на грабливите птици в района превърнаха град Маджарово в популярна дестинация за любителите на дивата природа, разказва Стойчо Стоев. Спиращите дъха красиви заливи, интересните скални форми и наблюдението на застрашени животински видове в тяхното естествено местообитание, съчетано с гостоприемството на местните жители и невероятните кулинарни изкушения, превръщат мястото в очарователна туристическа дестинация, която заслужава да бъде посетена.

Повече по темата чуйте в репортажа в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33