Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Пропастта между еврокрацията и народите след последните евроизбори се задълбочи

Светослав Терзиев. Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Пропастта между еврокрацията и народите след последните евроизбори бе задълбочена. Това каза пред БНР журналистът от в-к "Сега" Светослав Терзиев. Това каза журналистът Светослав Терзиев в интервю за предаването "12+3". 

Вече са ясни тези, които ще заемат висшите постове в европейските структури. Един избор, който остави лек привкус на недемократичност. Има усещане за нелигитимност и недемократичност. 

"Но не бива да забравяме, че ЕС не е нищо друго освен една междуправителствена организация, той е създаден като такава. С годините се опитва да прерасне в нещо повече, но очевидно не успява. ЕС е един договор между правителства, които се договарят. Въпросът сега е, че се получава голямо раздалечаване между европейската общественост, която все повече се сближава в някаква форма на квазифедерализация, и в същото време решенията се вземат от правителствата, както това е ставало от самото начало".

Това противоречие ясно е проличало на последните преговори за ръководители на европейските институции.

"И по-добре. Защото от тук започва големият разговор за Европейския съюз – дали ще се върви към онази дезинтеграция, наречена Европа на нациите или ще бъде бъде наистина обща структура, в която ще имат думата европейските граждани". 

Терзиев смята, че мисленето на народите е изпреварило вече мисленето на ръководителите и че се пренебрегват основни демократични принципи и че смисълът от голямото обединение е заличен. И излиза, че големите народи решават, а малките са по-скоро нещо като статисти.

По отношение на нашите кандидати за европейски постове, Терзиев смята, че Кристалина Георгиева е изчерпала авторитета си авансово, а компетентността на Мария Габриел все още е под въпрос. „Името на Станишев изненадващо се появи като предложение и отново изненадващо сам се оттегли.  Големите държави се споразумяха помежду си“. 

Новоизбраната Урсула фон дер Лайен Терзиев коментира: "Тя е непозната като име извън Германия, изключетелно предана на Меркел, не знаем нищо за нея като еврократ, защото тя не е представила програма. Тя в най-добрия случай е един еврочиновник, назначен фигурант, а би трябвало председателят на ЕК би трябвало да е фигура с политическо виждане", обобщи Светослав Терзиев.

Журналистът смята, че вариантът Тимерманс да бъде председател на ЕК е донякъде плашещ за Полша, Унгария, Чехия, Словакия, че и България, защото той е много в взискателен и принципен по отношение на върховенството на правото. Полша и Унгария изпитват облекчение, че той не беше избран. Това обаче не променя факта, че Източна Европа вече няма да има тази тежест като досега.

Интервюто на Петър Волгин със Светослав Терзиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49