Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Трябва да има крайно решение от страна на Сърбия по отношение на Косово

Сръбският президент Александър Вучич лично се ангажира да възстанови отличните отношения между София и Белград

| обновено на 07.07.19 в 17:49
3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че трябва да има крайно решение от страна на Сърбия по отношение на Косово. По думите му, ако Сърбия не се разбере с Косово, няма да има перспектива за целия регион. В същото време Борисов изрази разбиране по отношение на сръбската позиция: "Но ние за нашите братя сърби все още ще помагаме, неслучайно догодина октомври ще ни е готова магистралата с Белград. Не си дадох да подскочиме силно или да реагираме силно, защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но, колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. Неслучайно френският и немският президент и канцлер правиха тези срещи. Това е като камъчето в обувката – не го ли извадиме, не мине ли, в региона колкото и да си говориме за инфракструктура дигитална свързаност – няма как".

Вицепремиерът и външен министър Екатерина За хариева определи изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич по повод думи на премиера Бойко Борисов в Познан като емоционално и непремерено. Пред журналисти преди началото на днешното Национално събрание на ГЕРБ в НДК Захариева коментира: „Трябва да се гледа предварително какво точно е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално. Но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, доста излишна по мое мнение. Не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер. Още повече тогава, когато изказването на българския премиер е било изключително и политически, и юридически коректно. ЕС не признава държави, никоя организация не признава държави, държави се признават от държави“.

Утре сръбският посланик ще бъде извикан на разговори във външно министерство, за да се запознае точно с думите на премиера.

Реципрочна е мярката и в сръбската държава, потвърди министър Захариева: „Утре те са извикали съответно нашия временно управляващ, тъй като посланикът е в отпуск в момента, направили са едно изявление, че се надяват да се изяснят нещата, а в крайна сметка България е суверенна държава и има право да признава или не държави. Ние сме решили да признаем Косово преди доста години и това по никакъв начин не се е отразявало, поне досега, на двустранните отношения между Сърбия и България…Извинението е личен акт – дали ще се случи, трябва самият външен министър на Сърбия Ивица Дачич да реши. Не би било лошо да се извини“. 

От своя страна сръбският президент Александър Вучич изрази увереност, че след "искрите", които се появиха между Сърбия и България, двете страни много бързо ще се върнат към отличните отношения и той лично ще се погрижи за това, предаде Танюг: "Смятам това за малко недоразумение", подчерта Вучич, който следващата седмица ще разговаря с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. Президентът припомни, че в Сърбия живее българско малцинство, което "не бива да страда заради такива разногласия".

Сръбският президент Александър Вучич лично се ангажира да възстанови отличните отношения между София и Белград след острите реплики на външния министър Ивица Дачич по повод изказване на премиера Бойко Борисов за Косово: "По случая Белград и София България е признала независимостта на Косово, Сърбия не признава Косово това са разликите между двете страни. А за всичко останало смятам, че имаме добри отношения. Смятам това за малко, преходно недоразумение. Следващата седмица ще разговарям с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. В Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства у дома си и не бива да страда заради такива разногласия. Вярвам, че можем да се върнем към отличните отношения. Лично ще се постарая за това в най-скоро време, ако моите приятели българският президент и премиер приемат това“, каза сръбският президент Александър Вучич.

Коментар на външния министър Ивица Дачич по повод изказване на българския премиер Бойко Борисов във връзка с Косово и ЕС доведе до привикване на сръбския посланик в българското външно министерство,както и на представител на българското посолство в Белград .

Междувременно премиерът на Косово Рамуш Харадинай благодари на Бойко Борисов за принципната позиция за Косово и за правото на страната да бъде част от европейското семейство. В публикация в профила си във Фейсбук Харадинай написа – "Косово е важна част от Берлинския процес и решението България и Северна Македония да бъдат домакини на следващата среща на върха прави Брелинския процес по-значим. Силно подкрепям визията на премиера Борисов за Европа, която излиза извън рамките на мисленето от миналия век", пише още косовският премиер. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава,..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София -град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за военните..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев и за дочно разкритикува несвършеното от..

публикувано на 26.04.24 в 13:50