Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ, ОП и "Воля" предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

ДПС ще подкрепи, а БСП е против

| обновено на 09.07.19 в 15:12
Снимка: БНР

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че законодателната инициатива идва след доклада на ЦИК:

"Изключително тревожен (доклад - бел. ред.), ако на местните избори останат така заложени в законодателство 6 000 машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори".

Мотивите за подготвяните промени:

“Местните избори са едни от най-тежките и сложни избори в българското законодателство. Знаете, те се провеждат в многомандатни избирателни райони. В два тура, повечето от тях. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общински съветници, това са 5 вида избори".

Съпартиецът ѝ Александър Ненков допълни, че в доклада на ЦИК е акцентирано върху сбърканите протоколи от машините и сериозните технически проблеми:

"Хората явно и не могат да се справят, защото грешките бяха наистина огромни. И фактът, че и ЦИК, и "Информационно обслужване", и много водещи анализатори оспорват значението на машините".

От ГЕРБ изчислиха, че само за първи тур за местния вот, с изискването за минимум 6 000 машини, каквито са разпоредбите в сега действащия Изборен кодекс, държавата трябва да плати над 18 млн. лева.

Промените в Изборния кодекс с отпадането на машинното гласуване на местни и парламентарни избори и запазването му за президентски и европейски избори, ще бъдат направени в преходните и заключителни разпоредби.

ГЕРБ са получили уверението от ДПС, че ще ги подкрепят, а БСП се обявиха против.

Социалистите настояват изборните правила да не се пипат точно преди избори. Крум Зарков призова всички граждани и институции да защитят правото си да гласуват машинно. 

"Това е епизод пореден от сериала "Опраскване на Изборния кодекс". БСП категорично заявява, че е абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори", коментира Зарков. 

Според Христо Проданов машинното гласуване е саботирано от Централната избирателна комисия, а едно от неговите предимства е, че трудно може да се фалшифицира. 

Кирил Добрев смята, че това е изключително важно за местните избори, защото само един или два гласа например може да променят съотношението в общинския съвет. "Трудно се носи машина на гръб, много е трудно - тежка е. Колегите имат опит с чувалите", каза Добрев и допълни, че всички проблеми, посочени от ЦИК във връзка с машинното гласуване, могат да бъдат изчистени. 

Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа напразно за властта, така омбудсманът Мая Манолова коментира днес предложението на управляващите за отпадане на машинното гласуване на местни и парламентарни избори.

Мая Манолова припомни социологическо проучване от преди президентските избори, според което над 50 на сто от българските граждани одобряват машинното гласуване. И цитира факти от последните избори.

„В 650 секции процентът на гласувалите с машини е над 40 на сто.“

Не е вярно, че машинното гласуване не е намалило недействителните гласове, твърди Манолова:

„Абсолютно неверен аргумент, защото при гласуването с машина изобщо е невъзможно подаването на недействителна бюлетина. такава опция не съществува.“

Според Мая Манолова машинният вот не оскъпява изборите:

„Не машините, ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи.“

Мая Манолова припомни, че още преди 10 дни е предупредила за намеренията на управляващите и заяви:

„Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот. И това е истинският мотив. Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева.“

Омбудсманът ще участва в заседанията на правната комисия в парламента за да се опита да опровергае аргументите на вносителите. Ще обмисли и възможността да сезира Конституционния съд.


Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38